Podcast Wielaert gaat aan: 'Er is een kruistocht gaande tegen gendercommunity'

© RTV Utrecht
Utrecht - 'We hebben een samenleving die steeds extreem rechtser wordt. Er is een kruistocht gaande tegen de gendercommunity. Het is transfobie, heel erg. Ik hoop met mijn kinderboek daar een klein tegenwicht aan te bieden.' Dat zei schrijver Pim Lammers in de talkshow van Jeroen Wielaert voor RTV Utrecht in de Neude-bibliotheek.
Andere maatschappelijke pijnpunten van gesprek waren het komende stadsdiner en de toenemende daklozenproblematiek. En Jerry Goossens kwam vertellen over zijn nieuwe roman Ingeborg, over zijn achternicht die op 11 september 2001 omkwam bij de aanslag op de Twin Towers: 'Ze werd genoemd in een complottheorie. Ik wilde haar haar leven teruggeven.'

Stadsdiner

Gabriel Erlach is komende maandag voor de derde keer de host van het stadsdiner, dit keer live vanuit de studio van RTV Utrecht. "Het is jammer dat we het moeten maken, maar het is altijd een heel mooi programma", zegt Gabriel. "We gaan samen eten en laten zien wat er speelt. Zo brengen wij de armoedebestrijding onder de aandacht die helaas nog nodig is."
Klop eens aan bij je buren. Kijk eens wat je in de kast hebt wat je niet kunt gebruiken en breng dat naar de voedselbank
Gabriel Erlach
De soep wordt gekookt door topchef Leon Mazairac van Karel V. Een van de gasten is GroenLinks-wethouder Linda Voortman. Een eenvoudige tip? Gabriel: "Klop eens aan bij je buren. Kijk eens wat je in de kast hebt wat je niet kunt gebruiken en breng dat naar de voedselbank. Er is ook een weggeefapp."

Daklozen

De daklozenproblematiek in grote steden als Utrecht en Amsterdam neemt toe. In de afgelopen week vond op de Neude de manifestatie 'Uit Je Dakloos' plaats. Er stond een compacte noodwoning. Het ging om aandacht voor de problemen en het doorbreken van het stigma rond dakloosheid. Merel Visser legt uit: "Dakloosheid aanpakken begint met meer betaalbare woningen."
Het is lastig om te werken aan schulden of psychische problemen als je niet een rustige plek hebt om je terug te trekken
Merel Visser
De problemen komen voor een nieuwe groep mensen die gescheiden zijn, of hun baan zijn kwijt geraakt. Visser: "In het verleden hebben we gezien dat als mensen dakloos werden, ze eerst hun probleem moesten oplossen en daarna een woning kregen. Gelukkig is die trend wel iets veranderd. Het is lastig om te werken aan schulden of psychische problemen als je niet een rustige plek hebt om je terug te trekken. De overtuiging is nu dat eerst een woning nodig is en dat je dan een rustige plek hebt om problemen aan te pakken met hulp van begeleiding."

Kinderboekenschrijver

Pim Lammers wilde aanvankelijk grote romans schrijven, maar is blij dat hij de kinderliteratuur is binnen gerold. Hij zegt: "Je kunt heel veel doen. Alles is mogelijk. Je hebt pratende dieren, kinderen kunnen autorijden en toveren. Een van mijn doelen is om zware onderwerpen toegankelijk te maken. Ik wil niet alleen kinderen bereiken, maar ook volwassenen. Ik denk dat zij over onderwerpen als gender en seksualiteit nog heel veel kunnen leren."
Gender is een belangrijk thema in zijn nieuwe dichtbundel 'Ik denk dat ik ontvoerd ben'. Lammers is vanwege dat onderwerp op verschillende scholen geweigerd, maar op veel andere scholen ontvangen ze hem graag. Het baart hem wel zorgen: "Je ziet het in de hele breedte van de samenleving. Je ziet het in de Tweede Kamer: de grootste klappen komen niet uit religieuze hoek, maar van extreemrechts. Niet de christelijke kranten, maar andere dagbladen staan vol leugens."

9/11 complottheorieën

Het sluit aan bij de reden waarom Jerry Goossens zijn roman 'Ingeborg' wilde schrijven. "De directe aanleiding was dat ik er op een gegeven moment achter kwam dat Ingeborg in een embryonale complottheorie gebruikt werd en dat mijn naam daarbij genoemd werd", vertelt Goossens. "Er zijn talloze complottheorieën over 9/11. Het is de moeder van alle complottheorieën. Een onderdeel was dat Ingeborg of nooit bestaan had, of dat haar beeltenis is gebruikt om allerlei andere nepslachtoffers te fabriceren."
Ik had weleens een krantenstuk over haar geschreven. Dat is voor complotdenkers extra bewijs, want ik ben van de mainstreammedia
Jerry Goossens
Goossens: "Ik had weleens een krantenstuk over haar geschreven. Dat is voor complotdenkers extra bewijs, want ik ben van de mainstreammedia, dus wat ik schrijf is nep. Dus Ingeborg werd vermoord en daarna werd haar leven ontkend. Dus eigenlijk werd ze voor de tweede keer vermoord. Dus ik dacht: ik moet haar het leven teruggeven en laten zien dat ze geleefd heeft."
De gasten voor de volgende aflevering zijn Ingmar Heytze, Spinvis, Jos Stelling en directeur Bart Rutten van het Centraal Museum.