'Stikstofplan is helemaal mis, nieuwe acties van boeren'

© Caspar Huurdeman
Utrecht - "Het is helemaal mis", reageert voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) op het plan van het kabinet om het stikstofadvies van Johan Remkes over te nemen. De boeren gaan "weer ouderwets gas geven, reken daar maar op", zegt hij in een vlog met de titel "It giet oan". Er komen inderdaad weer acties, bevestigt de FDF. Wanneer en wat voor acties, is nog niet bekend.
Van den Oever vindt dat de ministers niet naar de boeren geluisterd hebben. Hij zegt dat de boeren niet betutteld willen worden. "De overheid dringt zich veel te veel op binnen het bedrijf", zegt Van Keimpema daarover.
Het gaat met name om de plannen over hoe het land in te delen ('zonering'). Volgens de plannen moeten provincies regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan, op termijn, verplaatst moeten worden. "Dit is voor ons een rode lijn", zegt Sieta van Keimpema van FDF.
In de plannen van landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal staat verder dat ze afspraken met agrariërs gaan vastleggen in een landbouwakkoord. Daarnaast ligt de focus op 'melders', boerenbedrijven die op dit moment buiten hun eigen schuld niet de juiste stikstofvergunning hebben. Dat laatste is volgens Van den Oever het enige goede plan van de ministers.

Intenties omzetten in daden

Het kabinet vindt het belangrijk dat de boeren zich weer gewaardeerd voelen. De bedoeling is om het vertrouwen te herstellen. Boerenactiegroep Agractie vindt deze intenties goed en wil dat ze omgezet worden in daden. Dat schrijft voorman Bart Kemp vrijdag.
Om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters, noemen de ministers ambitieus. Ze willen voor een "gefaseerde aanpak" gaan. Agractie benadrukt wederom dat de groep er niet mee akkoord gaat als boeren onvrijwillig worden uitgekocht.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is genuanceerder in reactie op de stikstofplannen. De organisatie die 35.000 agrarische ondernemers vertegenwoordigt, zegt dat het kabinet de kritiek van de afgelopen maanden serieus lijkt te nemen.