Hocus pocus en abacadabra: NK goochelen betovert Zeist

© Pexels
Utrecht - We kennen allemaal wel de goocheldoos uit onze jeugd. Hartstikke leuk voor trucs en shows tussen de schuifdeuren. Misschien had je zelfs wel zo'n hoed met dubbele bodem. Een blauwe maandag was je bezeten, maar na verloop van tijd was de magie uitgewerkt. Echte goochelfanaten gingen wel door. Zondag komen ze samen in Zeist bij het NK in Theater Figi.
Herman Leliefeld uit Utrecht is uroloog, maar in zijn vrije tijd is hij een fervent goochelaar. Wat hij zo mooi vindt aan goochelen? "Het mirakel, de magie, het wonder. Als je de trucs gezien hebt, wil je gewoon weten hoe het tot stand komt. Dat is soms heel simpel en soms juist heel ingenieus. "
Leliefeld gaat als toeschouwer naar het NK. "Ik doe zelf niet mee omdat ik denk dat dat veel betere goochelaars zijn dan ik. Zij krijgen van mij alle credits en ik ga heerlijk kijken. Er is een heel puntensysteem bij zo'n wedstrijd, net als bij kunstschaatsen. De jury let bijvoorbeeld op je techniek, het contact met het publiek en of je verhaal wel klopt, het parlando."
Op bezoek bij goochelaar Herman Leliefeld in Utrecht (1)
Toen Leliefeld 11 jaar was, raakt hij in de ban van Harry Houdini, de goochelaar en boeienkoning. "Hij was als kind broodarm en mager, maar wist zijn trucs en ontsnappingen uiteindelijk tot in de perfectie uit te voeren. Nog altijd inspireert hij mij."
Fred Kaps is eveneens een voorbeeld. "Die werd drie keer wereldkampioen. De truc met zijn zoutvaatje was fantastisch." Ook over de Engelse Tom Mullica spreekt Leliefeld met bewondering. "Die vrat sigaretten op en had er daarna tien brandend in zijn mond die dan weer verdwenen, uniek."
Herman Leliefeld
Herman Leliefeld © @HermanLeliefeld

Weinig goochelende jongeren

Dat vooral oudere mannen nog belangstelling hebben voor goochelen, weerspreekt de Utrechter niet. "De aanwas van jongeren stagneert. Kinderen zitten nu veel op een hun laptop en kijken naar YouTube. Wij hadden vroeger Fred Kaps en daar waren we idolaat van. Nu is er zoveel voor jongeren. Ze moeten keuzes maken. Daarbij vraag ik me af of ze wel weten van het bestaan van goochelclubs."
Op bezoek bij goochelaar Herman Leliefeld in Utrecht (1)

Hans Klok

Aan het NK doen zondag vijftien acts mee. Een vakjury met niemand minder dan Hans Klok beoordeelt de deelnemers onder meer op originaliteit, technische vaardigheden en entertainmentwaarde. Rond de tweehonderd goochelaars en liefhebbers uit Nederland en België hebben zich aangemeld als toeschouwer. Ook kunnen ze elkaar bijpraten over hun passie.
Deelnemers aan het NK gaan in twee categorieën de strijd aan. Bij 'Stage' draait het om manipulatie, illusie, algemeen goochelen of mentalisme. Bij 'Close-up' wordt het publiek in de luren gelegd met bijvoorbeeld kaarten en munten. Naast wedstrijden zijn er lezingen van topgoochelaars uit het buitenland, optredens van artiesten en kunnen bezoekers shoppen bij een aantal goochelwinkels die ook demonstraties geven.
Bij het laatste kampioenschap in 2019 won het duo Rob & Emiel de Grand Prix. Zij zullen zondag hun titel verdedigen.