FC Utrecht moet tegen PSV vooral aan de bal beter zijn: 'De bal vaker dan vier keer naar elkaar overspelen, als het kan'

© Orange Pictures
Utrecht - Zondag, PSV uit. Het is de wedstrijd in de eredivisie waar voor FC Utrecht de laatste jaren het minst te halen valt. Bij Ajax en Feyenoord wordt nog wel eens gewonnen, maar de laatste keer dat er in Eindhoven een zege werd geboekt in een competitiewedstrijd was in 1980. Het dieptepunt van die 42 jaar vond plaats in 1987. Met de huidige trainer Henk Fraser in de basis verloor FC Utrecht met 9-0. Er was in die lange periode wel een succes: in februari 2016 schoten Bart Ramselaar en Sebastien Haller FC Utrecht langs PSV in de kwartfinale van de KNVB beker.
Maar die 9-0, op 23 augustus 1987, was hét dieptepunt. "Was ik daar bij?" Fraser moet even graven in zijn geheugen als we hem met die nederlaag confronteren. "O ja, toen hebben we nog lopen bikkelen om de 10-0 te voorkomen." Niet alleen door die 9-0, maar door de hele reeks slechte reeks resultaten in Eindhoven zijn zelfs de altijd optimistische voorspellers in Een Berg Sport, is negatief. De gemiddelde Utrechter is nou eenmaal cynisch, 'We zullen wel weer een pak slaag krijgen daar.'
Henk Fraser, onder meer over de 9-0 in 1987: "Was ik daarbij?"
Fraser moet dat cynisme, die negativiteit, buiten de kleedkamer zien te houden. "Dat is best een pittige opdracht. Ik heb die momenten als speler ook wel gehad. En de trainer moet er dan voor zorgen dat je geloof krijgt. Daar ligt voor mij een belangrijke taak ja." Rechtsachter Sean Klaiber kijkt niet naar het verleden, al weet hij dat dat weinig reden voor optimisme biedt. "Maar zondag is weer een wedstrijd op zich."
Ik wil altijd winnen, een gelijkspel is geen resultaat
Sean Klaiber
"PSV is heel direct, ze willen altijd zo snel mogelijk naar de goal en daar zijn ze heel goed in", zegt Sean Klaiber op de vraag wat de Eindhovenaren voor FC Utrecht zo'n lastige tegenstander maakt. "We hebben daar de laatste jaren een paar goeie wedstrijden gespeeld, maar dan maak je de kansen niet af en dan krijg je ze om je oren. Zo is PSV." Ondanks de zeer negatieve statistieken neemt Klaiber op voorhand geen genoegen met een punt. "Ik wil altijd winnen, een gelijkspel is geen resultaat. Daarom gingen we vroeger op straat ook door tot er een winnaar was."
Sean Klaiber: "Aan de bal moet het beter"
Om te stunten moet FC Utrecht vooral in balbezit beter zijn dan de voorbije weken, vindt Klaiber. "De bal vaker dan vier keer naar elkaar overspelen, als het kan. Als je tegen PSV goed aan de bal bent, dan maak je een kans. En we moeten verdedigend goed in de taken blijven." Met welk strijdplan FC Utrecht afresit naar PSV is nog niet duidelijk. "Dat hangt af van de spelers die beschikbaar zijn", zegt Henk Fraser, die verwacht weer te kunnen beschikken over Jens Toornstra. "Maar het is een spierblessure, dus we moeten voorzichtig zijn", zegt Fraser. Nick Viergever en Amin Younes zijn er zo goed als zeker niet bij.
PSV kon donderdag in de Europa Leaguewedstrijd tegen FC Zürich, bij een 3-0 ruststand, Cody Gakpo en Xavi Simons rust geven. Joey Veerman en Ibrahim Sangaré mochten halverwege de tweede helft ook gaan douchen. Het was FC Utrecht beter uitgekomen als PSV tot het gaatje had moeten gaan. "Maar dat dachten we ook van AZ, en die speelden een prima wedstrijd tegen ons", zegt Sean Klaiber.

Meer druk geven

In Een Berg Sport geeft analist Gert Kruys aan dat FC Utrecht tegen AZ veel te veel ruimte weggaf. "Er is geen druk op de bal. Ze staan dichtbij, maar ze laten het toe. Dat is niet des FC Utrechts. Het publiek wil , zeker in de Galgenwaard, duels krijgen. En als FC Utrecht aan de bal komt, zijn ze hem in no time weer kwijt."
Huisdichter Korneel Evers heeft zich zelden zo geërgerd in het stadion als zondag bij de wedstrijd tegen AZ. "Ik zeg niet dat ze er met de pet naar gooien", zegt huisdichter Korneel Evers. "Ik heb het gevoel dat ze dingen niet mogen, dat ze niet lekker mogen voetballen."
Kruys trapt ook een open deur in. "FC Utrecht moet zo uitkijken voor Cody Gakpo. Hij is on fire, een rechtsbenige speler die van links naar binnen dribbelt en dan schiet." Daarbij was Utrecht in de duels tegen Ajax en AZ te lief. "Je moet met het mes tussen je tanden spelen", stelt de voormalige middenvelder.