Deze jaarwisseling geen vuurwerkzones in Utrecht: plan op korte termijn onuitvoerbaar

© Pixabay
Utrecht - Goed nieuws voor alle Utrechtse vuurwerkliefhebbers. Het plan om het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling te beperken tot slechts een paar speciaal daarvoor aangewezen plekken in de stad, is gisteren door een kleine meerderheid van de gemeenteraad afgewezen.
Een groot aantal partijen had een motie ingediend om het aantal vuurwerkvrije zones in de stad flink uit te breiden. In iedere Utrechtse wijk zouden één of meerdere zones aangewezen moeten worden waar consumenten wél vuurwerk af mogen steken. In de rest van de stad zou dat deze oud en nieuw dan niet mogen.

Onuitvoerbaar op korte termijn

Burgemeester Sharon Dijksma noemde de motie tijdens de raadsvergadering onuitvoerbaar, zeker op deze korte termijn. Ook wordt het volgens haar lastig om aangewezen zones te vinden waarover het iedereen het eens is.
De gemeenteraad gaf haar daarin gelijk, maar gaf het college wel de opdracht mee om te onderzoeken hoe een lokaal vuurwerkverbod in Utrecht er voor de jaarwisseling van volgend jaar uit zou kunnen zien. Dit omdat het draagvlak voor een dergelijk verbod onder Utrechters groot is en steeds verder groeit.
Vanwege de coronamaatregelen was het de afgelopen twee jaar verboden om vuurwerk af te steken tijdens oud en nieuw. Dit jaar is er niet zo'n landelijk verbod, maar gemeenten kunnen dat wel zelf invoeren. Onder meer Rotterdam en Amsterdam hebben dat al gedaan. Utrecht sluit zich daar, in ieder geval dit jaar, dus niet bij aan.
Radio M sprak gisteren met vuurwerkverkoper Ben Jongerius over een mogelijk vuurwerkverbod. Dat gesprek kun je hieronder terugluisteren:
Vuurwerkverkoper Ben Jongerius over een mogelijk vuurwerkverbod