Wethouder zocht het nog eens goed uit: niet tientallen, niet zes, maar drie statushouders namen ontslag

Wethouder Rachel Streefland
Wethouder Rachel Streefland © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Drie statushouders zijn afgelopen zomer gestopt met hun baan nadat ze in Utrecht een woning toegewezen hadden kregen. Zeker geen tientallen en ook geen zes, waarvan eerder sprake was. Dat zei wethouder Rachel Streefland in een vergadering van de Utrechtse gemeenteraad. De drie hadden deze zomer een bijbaan bij een vestiging van een fastfoodketen.
Streefland vertelde de raad dat ze het "nog iets steviger" had uitgezocht na alle commotie van de afgelopen dagen. Want de ophef was groot na een verhaal in het FD dat tientallen Utrechtse statushouders ontslag zouden hebben genomen bij hun werkgever na het verkrijgen van een sociale huurwoning. Volgens een anonieme horecaondernemer waren zij overtuigd beter af te zijn met een uitkering dan met een baan.
De gemeente zei dinsdag nog dat het om zes statushouders zou gaan en misschien "nog een paar bij een andere horecazaak." Nu weet de wethouder zeker dat het er maar drie zijn en dat het ging om een bijbaan. Ze zei dit tijdens een debat over inburgering dat niet perse over de kwestie ging en alleen VVD-raadslid Tess Meerding kreeg daarom een kans om kort op de wethouder te reageren.

Gemeente wil rectificatie

Zij noemde het dit weekend immers vrij snel "een middelvinger naar de belastingbetalende Utrechter". Na het lezen van het verhaal in het FD was Meerding van de Utrechtse VVD naar eigen zeggen "zó boos" dat ze met PVV, CDA en Stadsbelang Utrecht direct vragen stelde aan het Utrechtse stadsbestuur. Als ze had geweten dat het er maar drie waren, dan had ze dat niet zo gedaan, zei ze vandaag.
"Als ik die kennis had gehad die we vandaag hebben, dan had ik de vragen en ook de tweet die ik heb gestuurd niet in die bewoordingen neergezet. Ik vind het belangrijk om dit debat goed te voeren, op basis van de feiten. En ik betreur het echt heel erg dat dat niet is gelukt. "
Ze zegt dat ze door de krant op het verkeerde been is gezet, omdat het FD in het artikel liet doorschemeren dat de informatie gecheckt was bij de gemeente. Het lijkt haar daarom ook een goed idee te vragen om een rectificatie en wethouder Streefland valt haar daarin bij: "Ik denk ook dat we dat zeker zullen doen."