Provincies maken afspraken over woningbouw, Utrecht krijgt er ruim 80.000 huizen bij

© Pixabay
Utrecht - De provincie Utrecht heeft toegezegd ruim 80.000 woningen te bouwen voor 2030. Alle twaalf provincies hebben met minister Hugo de Jonge afgesproken om in totaal meer dan 900.000 nieuwe woningen te bouwen in Nederland. Op die manier moet de huidige woningcrisis worden aangepakt..
Het kabinet had zich al voorgenomen om de komende jaren dit aantal woningen te bouwen. Nu is dus ook vastgelegd hoe dat per provincie verdeeld gaat worden. De meeste woningen komen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant, terwijl in Zeeland, Friesland en Groningen het minst gebouwd gaat worden.
Utrecht zit met 83.500 woningen ergens in de middenmoot. Relatief gezien staat Utrecht echter op de tweede plaats, met een toename aan woningen van 13,9 procent. Alleen in Flevoland komen er naar verhouding meer huizen bij.

Grote behoefte aan woningen

Het is de bedoeling dat twee van de drie nieuwe huizen vallen in de categorie 'betaalbaar'. Hieronder vallen zo'n 250.000 sociale huurwoningen en 350.000 huur- en koopwoningen in het middensegment. Aan beide is in Nederland grote behoefte, zeker nu de huizenprijzen de afgelopen jaren zo explosief zijn gestegen.
Volgens De Jonge is het belangrijk dat deze afspraken nu op papier staan. "Hierdoor gaan we met meer regie meer betaalbare woningen bouwen, want het tekort aan woningen is enorm." Het is nu aan provincies en gemeenten om de afspraken verder uit te werken. Bijvoorbeeld door concrete locaties, doelgroepen en prijscategorieën aan te wijzen.
Om de woningbouw door het hele land nog eens extra te versnellen heeft het kabinet 11 miljard euro vrijgemaakt. Ook komt er door het afschaffen van de verhuurdersheffing vanaf volgend jaar nog eens 1,7 miljard euro per jaar vrij bij woningbouwcorporaties.