Schoorsteenvegers drukker dan ooit door de hoge gasprijs: 'Ik zit voor dit jaar helemaal vol'

© Pixabay
Utrecht - Schoorsteenvegers zijn drukker dan ooit omdat steeds meer mensen de houtkachel opstoken om de energierekening omlaag te krijgen. Voor veel mensen is hout stoken namelijk een goedkoper alternatief voor de centrale verwarming. "Ik zit voor dit jaar helemaal vol, sinds september al", vertelt schoorsteenveger Joop van Leeuwen uit Utrecht.
Net als veel andere vegers, heeft Van Leeuwen het er door de toegenomen vraag maar druk mee: "Mensen kunnen online een afspraak bij me maken, maar dan zien ze dat ik pas in januari kan. Dan bellen ze me op en vragen ze of ik nog een gaatje heb. " Maar een gaatje heeft Van Leeuwen niet, zijn agenda is het komende jaar vierkant.

Isoleren rendabeler dan stoken

Ondanks de toegenomen drukte bij de schoorsteenvegers, steekt niet iedereen de kachel vaker aan dan normaal. "Wij stoken voor het plezier, dat doen we vooral in het weekend en 's avonds voor de gezelligheid. Voor de energiecrisis isoleren we ons huis", vertelt Jan Cornelis van der Vliet, een van de klanten van Van Leeuwen. Niet alleen de prijs van gas is namelijk hoog, de prijs van hout is de afgelopen tijd ook over de kop gegaan. "Het is voor ons gewoon niet zo rendabel om te stoken, dus dan is isoleren verstandiger."
Alhoewel de prijs van hout hoog is, is het voor andere stokers alsnog aantrekkelijk om de kachel vaker aan te steken. En dat merken houtverkopers ook. "Naarmate we naar het koudere seizoen gaan, verwacht ik nog veel meer vraag", vertelt een medewerker van de Intratuin in Utrecht. Om de gestegen vraag bij te benen, koopt het tuincentrum extra pallets hout in. Even verderop bij het Amersfoortse filiaal vliegt het hout ook de schappen uit, vertelt een andere medewerker daar: "We zien zeker een grote stijging, vooral sinds de stijging van de gasprijzen."

Brandgevaar

Dat steeds meer mensen de kachel aansteken is dus een feit, maar dat betekent ook dat er meer kans is op schoorsteenbranden. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) houdt de situatie in de gaten. "We zien een stijging ten opzichte van voorgaande maanden, maar die stijging komt doordat de temperatuur nu daalt, waardoor kachels vaker in gebruik worden genomen. Als we de cijfers vergelijken met voorgaande jaren zien we niet meer schoorsteenbranden", vertelt Jaap Staman van de VRU.
Van Leeuwen hoopt dat mensen op de juiste manier gaan stoken om een schoorsteenbrand te voorkomen: "Ik houd m'n hart vast. Als mensen namelijk niet goed stoken, dan gaat het buiten stinken door een onvolledige verbranding." En naast de geur bouwt er binnen de schoorsteen brandbaar materiaal op waardoor zo'n brand kan ontstaan, volgens Van Leeuwen. Om een brand te voorkomen wijst Van Leeuwen naar de 'Zwitserse stookmethode': "Bij de Zwitserse methode stook je van boven naar onder, in plaats van onder naar boven zoals ze vroeger deden. Daardoor komt er amper rook vrij en het verwarmt de schoorsteen ook nog eens beter."