Opkomst voor herhaalprik tegen corona boven verwachting in regio Utrecht: 'Het loopt eigenlijk heel goed'

© ANP
Utrecht - Terwijl de opkomst voor de herhaalprik tegen corona in heel Nederland nog wat stagneert, lijken inwoners van de provincie Utrecht juist wél warm te lopen voor het coronavaccin. Volgens Bas Boogmans, arts infectieziektebestrijding van de GGD regio Utrecht, is de opkomst in de provincie boven verwachting.
"In Utrecht hadden we rekening gehouden met zo'n 40.000 prikken per week, maar we zitten daar ruim boven met 50.000. Dus dat loopt eigenlijk heel goed", betoogt Boogmans. De nieuwe vaccinatiecampagne ging een maand geleden van start: eerst waren 60-plussers aan de beurt, daarna volgen jongere mensen die in aanmerking komen voor een griepvaccinatie en tot slot de overige 60-minners.

Kleine priklocaties bleven open

Het verschil tussen de regio Utrecht met de rest van Nederland is volgens Boogmans onder meer te verklaren doordat zowel de vijf grote als veel kleine locaties in onze regio zijn opengebleven. "Dus mensen kunnen kiezen of ze heel snel terecht willen bij een kleine of een grote locatie, dus dichtbij of wat verder weg." Volgens Boogmans bepaalt elke GGD-regio zelf welke locatie open blijft of niet.
Volgens Boogmans is het belangrijk om een herhaalprik te halen. "De vaccinatie biedt de beste bescherming. Je ziet dat de eerste prikken en daarna eenmalig de booster goede bescherming bieden, maar ook dat neemt in de loop der tijd weer af. Daarom luidt het advies bij meer besmettingen zoals nu om toch weer dat afweersysteem een update te geven, zodat je het best beschermd bent voor de huidige besmettingsgolf."
Volgens cijfers van het RIVM heeft sinds de vaccinatiecampagne begon op 19 september ruim 23 procent van de bevolking van 60 jaar en ouder een herhaalprik gehad. Regionale cijfers over de Veiligheidsregio Utrecht zijn niet bekend.