Hbo's onder de loep: hier vind je de beste en slechtste studies

© RTV Utrecht
Utrecht - Meer studenten melden zich bij de lerarenopleidingen en de Hogeschool Utrecht wordt over gehele linie beoordeeld met twee sterren. Dat en meer blijkt uit de Keuzegids hbo die vandaag verschijnt.
Een nieuwe lichting docenten is de komende jaren vooral te verwachten bij de maatschappijvakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Opvallend: twee jaar geleden kampten deze richtingen nog met 33 procent krimp, nu is sprake van 98 procent groei.
Ook voor de bètavakken in het onderwijs is fors meer belangstelling na een mindere periode in 2020. Bij de docentenopleidingen voor de talen een groei van 50 procent te zien en ook de opleiding tot sportdocent zit in de lift.
Een mogelijke oorzaak van de toenemende belangstelling is het pakket aan maatregelen van de overheid tegen het lerarentekort. Zo mogen studenten van deze opleidingen in zowel het eerste als het tweede jaar voor de helft van het collegegeld studeren en is een akkoord bereikt over loonsverhoging voor docenten in zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Twee sterren voor Hogeschool Utrecht

Ieder jaar zet de Keuzegids hbo alle hogescholen in Nederland op een rij. Ook krijgen de onderwijsinstellingen een beoordeling. In de ranglijst van de grote hogescholen staat Hogeschool Utrecht in de onderste regionen met twee sterren, net boven de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland. Een aantal HU-opleidingen scoort onder de maat. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar opnieuw respectievelijk de nummer een, twee en drie.

HKU geprezen

Bij de middelgrote hogescholen krijgt de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht drie sterren. De opleidingen tot docent Muziek en docent Theater van de HKU behoren tot de beste hbo-studies van Nederland en hebben een kwaliteitszegel gekregen.
Dit jaar mag Hogeschool Viaa zich de beste middelgrote hogeschool noemen. Vorig jaar stond Christelijke Hogeschool Ede nog bovenaan, maar deze instelling heeft nu van plaats gewisseld met de huidige nummer één

Utrechtse topstudies

In de Keuzegids worden de lerarenopleidingen Aardrijkskunde en Biologie van de Hogeschool Utrecht als zeer goed beoordeeld. Ze hebben een kwaliteitszegel gekregen. Hetzelfde geldt voor de studies Engineering, Health & Social Work, Human Resource Management, Medische Hulpverlening en Mondzorgkunde in Utrecht.
Ook de HU-studies Sales en Accountmanagement en Vaktherapie in Amersfoort hebben een kwaliteitszegel gekregen.

Bedrijfskunde en Commerciële Economie

Minder tevredenheid is over de studies Commerciële Economie en Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Beiden opleidingen krijgen slechts één ster en bungelen onderaan in de landelijke ranglijst. Studenten Bedrijfskunde in Utrecht noteren minnen bij het beoordelen van docenten, toetsing, de voorbereiding op de loopbaan en de sfeer. Ook is sprake van studievertraging.
De opleiding Commerciële Economie van de Hogeschool Utrecht krijgt vrijwel dezelfde kritiek en wordt beoordeeld als onvoldoende.

Lof voor Tio en TMO

Dezelfde studie aan de particuliere Hogeschool Tio in Utrecht krijgt wel een prima beoordeling. De Hogeschool Tio doet het over de gehele linie goed en krijgt vijf sterren in de Keuzegids.
Van de particuliere opleidingen doet ook de modeopleiding TMO in Doorn het goed qua doorstroom naar het tweede jaar en zeer goed wat betreft afstuderen zonder studievertraging.

Opleidingen Journalistiek

Ook de vier hbo-opledingen Journalistiek zijn weer onder de loep genomen. Ede krijgt de beste beoordeling, gevolgd door Tilburg, Utrecht en Zwolle. "Het studiesucces van studenten journalistiek laat nog wat te wensen over", vermeldt de Keuzegids. "Bij alle instellingen hebben de studenten meer dan gemiddeld moeite met de doorstroom naar jaar twee en afstuderen zonder studievertraging. Binnen vijf jaar dat papiertje bemachtigen vinden vooral studenten van Windesheim en Fontys erg lastig."
Journalistiek-studenten in Utrecht beoordelen de docenten en voorbereiding op hun loopbaan als gemiddeld. Wel zetten ze minnen bij de categorieën inhoud, toetsing en sfeer.

Onvoldoendes

De Lerarenopleiding Nederlands in Utrecht scoort ondermaats. Inhoud, toetsing en sfeer laten te wensen over volgens studenten. Ook de studies Werktuigbouwkunde in Utrecht, Digitale Techniek & Media en Eventmanager in Amersfoort krijgen slechts één ster in de Keuzegids.
Verder is er landelijk weinig lof voor de studies Hbo-rechten. Het eerste jaar levert bijna overal problemen op. In Den Haag ligt de doorstroom rond het gemiddelde, bij alle andere instellingen lukt het studenten minder vaak om het eerste jaar te halen. Vooral in Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Leiden, Den Bosch en Utrecht is dit erg lastig. Het halen van een diploma binnen vijf jaar gaat iets beter. Doorstroom, toetsing en sfeer krijgen minnetjes van de studenten die in Utrecht HBO-rechten doen.
De Keuzegids hbo is hier te vinden.