MBO-studenten leren over dementie: 'Ik wist niet wat ik moest doen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Bij alledaagse bezigheden niet meer weten of je dat nou zelf bent geweest of iemand anders. De 52-jarige Christa Reinhoudt kent het gevoel als geen ander: ze heeft dementie. Niet altijd weet haar omgeving daar goed mee om te gaan. Daarom helpt ze studenten op het ROC Midden-Nederland dementie te leren herkennen.
Vandaag lanceert Alzheimer Nederland een speciaal lespakket om jongeren om te leren gaan met mensen die dementerend zijn. "Ik vind het heel goed, want bij de proefles wist niemand eigenlijk wat hij moest doen", reageert een van de MBO-studenten.
MBO-studenten leren over dementie: 'ik wist niet wat ik moest doen'
Christa Reinhoudt kreeg een aantal jaar geleden de diagnose. In het dagelijks leven komen er sindsdien continu vragen op haar af. "Wat ging ik ook alweer pakken? Heb ik al ontbeten? Dat weet ik echt niet meer, dus dat moet ik uitvinden in de keuken. Ik zie een lege pot thee maar dan weet ik niet of ik thee heb gedronken of m'n dochter", vertelt ze. "En het is heel erg duur want ik raak altijd alles kwijt", lacht ze.
Jarenlang werkte ze bij een inloophuis, maar ze merkte dat ze dingen vergat of collega's merkten op dat ze dingen meerdere keren zei. Als ze de nieuwsbrief wilde maken, lag hij bijvoorbeeld ineens al in de printer en vroeg ze zich af wie dat had gedaan. Achteraf bleek dat zij hem zelf al had gemaakt. Het voelde voor haar bijna alsof ze in het tv-programma Candid Camera zat waarbij mensen constant voor de gek worden gehouden. "Echt een rotperiode."
Thuis zorgde de verwardheid voor steeds meer onenigheid. "Dan zei ik de ene keer dit en de andere dat." De huisarts dacht niet dat ze dementie had, maar na aandringen kreeg ze uiteindelijk een doorverwijzing naar een neuroloog en werd bevestigd dat ze inderdaad dementie heeft. "Ik voelde opluchting dat het inderdaad iets was en dat we wisten wat er aan de hand was."

Geduld en goed luisteren

Er zijn nog zo'n 290.000 anderen zoals Christa en de verwachting is dat dit aantal in de komende twintig jaar verdriedubbelt. Daarom wil Alzheimer Nederland dat jongeren de ziekte herkennen en weten hoe ze ermee om moeten gaan.
De 19-jarige Pascalle Langras doet de opleiding tot doktersassistente op het ROC Midden-Nederland. Ze vindt het goed dat de lessen worden opgenomen in haar opleiding, omdat de kans groot is dat ze mensen gaat tegenkomen die dementie hebben. Ook in haar bijbaan als huishoudelijke hulp liep ze er al eens tegenaan. "De mevrouw waar ik schoonmaakte vergat heel vaak dingen en ze stelde vragen die voor de verpleegkundige bedoeld waren. Ze vroeg bijvoorbeeld of ik haar kon wassen en verschonen. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik moest doen", zegt ze.
Ze heeft ondertussen een proefles gehad uit het lesprogramma en weet veel beter wat ze moet doen als ze iemand tegenkomt die dementie heeft. "We hebben geleerd dat we ze gewoon moeten benaderen, geduldig moeten zijn en luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Vooral luisteren en helpen." Christa hoopt dat zoveel mogelijk MBO's het lesprogramma gaan gebruiken zodat ze niet meer vreemd wordt aangekeken als ze hulp vraagt.