Verbouwing te klein Nijntje Museum bereikt hoogste punt: 'Klaar voor 175.000 bezoekers of meer'

Utrecht - Al bijna een jaar lang staat het Nijntje Museum in Utrecht in de steigers, maar nu is eindelijk het hoogste punt bereikt. Reden voor een feestelijk ontbijt. "We zijn ontzettend blij en opgelucht dat we er eindelijk een gebouw bij hebben", zegt directeur Marco Grob.
De verbouwing, die een jaar vertraging opliep, is hem niet meegevallen. "Het was een moeilijk proces in deze tijd met lange levertijden en mensen die uitvallen door covid." Het museum is vanwege de werkzaamheden tijdelijk verhuisd naar de Oudegracht en moet daar nog wel even blijven. "We dachten dat Nijntje een maand of zeven uit logeren zou gaan, maar het wordt een stuk langer."
De verbouwing van het Nijntje museum duurt een jaar langer dan gedacht
Hoewel het nu vooral nog een kwestie is van afwerken, kan het verbouwde en verduurzaamde museum pas komende zomer open. In het nieuwe deel zitten meer themaruimtes en er is een theaterbeleving. Verder komt er een café en zijn er veel extra faciliteiten zoals toiletten, een garderobe, prikkelvrije ruimtes en meer aandacht voor kinderen met een beperking.
Het museum opende in 2006 de deuren als Dick Bruna Huis. Er waren toen meer dan 1200 werken te bewonderen van de in 2017 overleden Utrechtse kunstenaar. Na een verbouwing werd het pand heropend als Nijntje Museum. Peuters en kleuters kunnen zich er onderdompelen in de wereld van de befaamde creatie van Bruna. Het museum groeide al snel uit tot een trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland.
Museum te klein
De uitbreiding is hard nodig. "Jaarlijks komen er 175.000 bezoekers. Veel meer dan we ooit hadden verwacht", vertelt conservator Yolanda van den Berg. "We rekenden op 45.000 tot 60.000 bezoekers, maar in het eerste jaar hadden we er al 100.000 meer. We breiden met deze verbouwing vooral uit om al deze mensen te kunnen ontvangen."
Wie voor het statige museum in de Agnietenstraat staat, ziet geen nieuwe hoogste punt. Hoe zit dat? "De nieuwbouw zit aan de achterkant van het pand", legt de conservator uit. "Deze straat heeft een monumentale status en het is niet de bedoeling dat je daar nieuwbouw ziet. We zijn dus zorgvuldig achter de oude gevel gebleven."
Het bestaande deel van museum blijft hetzelfde. Kinderen kunnen onder meer naar een huis van Nijntje, een winkel, een boerderij, een dokter, een cultuurlokaal en een leeszaal. Een speeltuin is het zeker niet, benadrukt de conservator. "Het draait hier om ontdekken en onderzoeken, om taal en beweging. Kinderen kunnen leren en spelen in de wereld van Nijntje. Het verbouwde museum biedt straks meer van hetzelfde, maar dat vinden we juist heel fijn en daarom is dit museum ook zo populair."
Geheim van Nijntje
Rest de vraag wat Nijntje toch zo bijzonder maakt. Wethouder Eva Oosters, ook aanwezig bij het feestelijke ontbijt, heeft er wel een verklaring voor. "Veel Utrechters, Nederlanders, maar ook mensen wereldwijd hebben een bijzondere persoonlijke verbintenis met Nijntje. De nieuwsgierigheid wordt er van jongs af aan door geprikkeld. Het is daarnaast een icoon van de stad."
Een eenvoudige creatie is Nijntje zeker niet, zegt directeur Grob. "Ik denk dat iedereen maar eens op de zolder van het Centraal Museum moet gaan kijken. In het atelier dat daar zit, kan je zien hoe Dick Bruna Nijntje tekende en dat valt niet mee. Doe het maar eens na. Het is gewoon kunst."
Verslaggever Robert Jan Booij bij het Nijntje Museum (1)
Verslaggever Robert Jan Booij bij het Nijntje Museum (2)
00 GC Utrecht