Wouter Koolmees nieuwe topman NS

Wouter Koolmees, directeur NS
Wouter Koolmees, directeur NS © NS
Utrecht - Wouter Koolmees wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. De voormalig minister van Sociale Zaken volgt Marjan Rintel op die naar KLM vertrokken is. Hij begint op 1 november. De aanstelling is voor een periode van vier jaar.
Koolmees was tot begin dit jaar minister, maar keerde in het nieuwe kabinet niet terug. Daarvoor was hij zeven jaar Kamerlid namens D66 en werkte voor het ministerie van Financiën.
"Wouter Koolmees heeft een bewezen staat van dienst als bestuurder die zaken voor elkaar krijgt. Altijd vanuit het maatschappelijk oogpunt, waarbij hij de belangen van verschillende groepen weet te verenigen. Ik heb er vertrouwen in dat hij NS naar een volgende fase kan leiden in een tijd dat de bereikbaarheid van Nederland onder druk staat", zegt Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS.

Grootverbruiker van de trein

Koolmees zegt zin te hebben om aan de slag te gaan bij NS. "Een prachtig, breed maatschappelijk bedrijf met zo’n 20.000 betrokken collega’s. Ik ken NS in de hoedanigheid van reiziger goed, ik ben een grootverbruiker van de trein. Ik ben altijd onder de indruk van hoe goed we het in Nederland geregeld hebben. Toch staat NS steeds meer onder druk en dat geldt ook voor haar prestaties. Samen met alle NS’ers wil ik ervoor zorgen dat de reiziger tevreden is en dat NS de noodzakelijke ambities van Nederland op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid kan waarmaken."
De Centrale Ondernemingsraad van NS heeft positief geadviseerd over de aanstelling van Koolmees. "De Centrale Ondernemingsraad heeft vertrouwen in de nieuwe president-directeur. En ziet uit naar de samenwerking met hem in deze uitdagende tijd voor NS", stelt voorzitter Bas Kuperus van de ondernemingsraad.
Reizigersorganisatie Rover noemt het "heel fijn" voor reizigers dat de NS een nieuwe president-directeur heeft. Volgens Freek Bos, directeur van Rover, ligt er een hele grote uitdaging voor Koolmees. "Hij moet snel aan de gang om de prestaties voor reizigers omhoog te krijgen", aldus Bos. "Het is druk in de trein en veel treinen vallen uit. Voor ons zijn het toptijden als het gaat om het aantal klachten dat we binnenkrijgen. Het wordt een pittige tijd voor Koolmees. Het bedrijf staat er niet goed voor."

Personeelstekorten

Of Koolmees de juiste persoon is om de problemen waar de NS mee kampt aan te pakken, kan Bos niet zeggen. "Hij heeft veel verstand van financiën en als voormalig minister van Sociale Zaken neem ik aan dat hij een goede relatie heeft met de vakbonden. Dat is bij de NS ook van groot belang."
Vakbond FNV heeft vertrouwen in Wouter Koolmees als nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens bestuurder Henri Janssen is de oud-minister de "verbinder" die zijn voorganger Marjan Rintel niet was. Zo kan Koolmees de onder Rintel ontstane problemen met het personeel helpen oplossen, denkt de vakbond.
NS heeft last van personeelstekorten en rijdt daardoor met minder treinen. Door moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao waren er de afgelopen maanden stakingen. Dinsdag wordt bekend of vakbondsleden instemmen met het vorige maand bereikte cao-resultaat.