Vervuilend massa-evenement of voorbeeld voor anderen, hoe duurzaam was de Vuelta?

© RTV Utrecht
Utrecht - "Wat was er nog meer duurzaam aan de Vuelta in Utrecht?" Die vraag wierp de Partij voor de Dieren (PvdD) vorige maand enigszins cynisch op, nadat de gemeente Utrecht de start van de wielerronde duurzaam had genoemd vanwege de groene reclamekaravaan en dat er geen bidons in het publiek mochten worden gegooid. Het stadsbestuur verweert zich en brengt onder meer het papiervrij werken in stelling en het niet gebruiken van dieselaggregaten.
Ook waren volgens de gemeente alle boten elektrisch en zijn er van de kleding, banners en vlaggen met het 2020-logo (toen de ronde eigenlijk zou plaatsvinden) nieuwe middelen gemaakt.
De PvdD noemde de Vuelta eerder een 'vervuilend massaevenement', maar daar gaat het college van burgemeester en wethouders dus niet in mee. De partij stelde begin september zestien vragen over in de in hun woorden "minder gelukkige aspecten" van de Spaanse wielerronde.

Zee van plastic

Zo hekelde de PvdD het feit dat het Ledig Erf na de start van de Vuelta als "een zee van plastic" werd omschreven en dat alle renners, begeleiders en organisatoren na de etappes in Nederland per vliegtuig naar Spanje zijn gereisd.
Over de situatie op het Ledig Erf laat het college nu weten dat dit buiten de projectorganisatie lag, maar dat ze het betreuren dat er rond het evenement een beeld ontstaan is dat tegenstrijdig is met de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.
Bij het vliegen naar Spanje is volgens de gemeente voor iedere reiziger de CO2-uitstoot gecompenseerd. Bovendien is het bij de organisatie van een dergelijk internationaal evenement volgens het college "helaas onontkoombaar" dat de renners tussen etappes door overgevlogen moeten worden.

Voorbeeld voor anderen

Het college vindt dan ook niet dat de Groene Karavaan een vorm van greenwashing was, zoals de PvdD het noemt. Dat houdt in dat een organisatie zich duurzamer voordoet dan ze daadwerkelijk is. De gemeente geeft aan dat het wereldwijd de eerste keer is dat een evenement op deze manier is uitgevoerd. "De Groene Karavaan zien we hierbij als een voorbeeld waarbij we andere proberen te inspireren om voor dergelijke activiteiten duurzame alternatieven te ontwikkelen."
Ten slotte wil de PvdD de garantie dat de gemeente niet meer heeft uitgegeven aan het evenement dan de vooraf begrote 2,35 miljoen euro. Hierop kon het college nu nog geen antwoord geven. Daarvoor wacht het een onderzoek af dat later dit jaar of begin volgend jaar afgerond moet zijn.