Park Paardenveld wordt groter, Roost verdwijnt (voorlopig?)

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Utrecht wil park Paardenveld een make-over geven. Het park wordt groter ten koste van een straat, en het gemeentebestuur zet in op 'vergroening en gezelligheid'. Voor horecazaak Roost aan de Singel lijkt geen plek meer.
De verbouwing van het park is de tweede fase van 'placemaking' om het hoekje binnenstad een prettige plek te maken voor zoveel mogelijk Utrechters. In de eerste fase was een grote rol voor het paviljoen van Roost, de Jeu de Boulesbar en een verhuurder van kano's en paddleboards. Die fase is geslaagd volgens de gemeente, het park is veranderd van "een unheimische plek naar een waardevolle plek in de stad".
Maar volgens de gemeente is er ruimte voor verbetering. Zo is het op mooie dagen vaak druk voor en naast het paviljoen, maar blijft een groot stuk aan de achterkant onbenut. Bovendien is het park op minder mooie dagen volgens de gemeente kaal en niet mooi.
De plannen moeten samen met inwoners, omwonenden en belanghebbenden vorm krijgen, maar een aantal zaken is al duidelijk. Parkeerplekken en de rijbaan tussen de parkeergarage en het huidige park verdwijnen. In plaats daarvan wordt het park uitgebreid en komt er een looppad. "Zo ontstaat er één, aangesloten groene ruimte aan de Singel voor iedereen en behouden we de levendigheid."

Roost

Toen Roost in 2017 als pop-up restaurant een vergunning kreeg, was al bekend dat het een tijdelijke plek zou zijn. Wegens corona en het vertraging bij de herinrichting van Paardenveld werd de vergunning verlengd tot het einde van oktober 2022. Nu lijkt er definitief een einde te komen aan het paviljoen. "De sociale veiligheid in het park is verbeterd, bezoekers van het park maakten gebruik van de toiletvoorziening en Roost werkte mee aan opruimacties. We waarderen de inzet van de ondernemer in de afgelopen 6 jaar voor het park en de omgeving", schrijft de gemeente. Ook is de ondernemer uitgenodigd om aan te schuiven bij de volgende fase van de plannen.
Dat gevoel heeft Sidney Rubens van Roost niet. Hij heeft het gevoel dat er al een besluit is genomen door de gemeente en dat hij, en andere ondernemers aan het park daarin niet zijn meegenomen. "We hadden er graag met z'n drieën een mooi park van gemaakt." In het voorlopige plan van de gemeente lijkt er geen vaste horeca in het park te komen, wel is er ruimte voor seizoensgebonden tijdelijke horeca. Rubens: "Met een foodtruckje denk ik dat je de plank misslaat. Wij hebben er altijd voor gepleit om het hele jaar open te zijn."
De ondernemer schreef een brief aan de gemeente waarin hij zijn teleurstelling uit over de gang van zaken, maar schrijft nog wel dat hij hoopt betrokken te worden bij de aankomende plannen. "Ik probeer in ieder geval te forceren dat er een goed placemakers-traject komt en dat er weer een mooi park komt waar iedereen gebruik van kan maken."