50 jaar Theater Kikker in Utrecht: 'Het leven zonder cultuur is armoede'

© Google Maps
Utrecht - Theater Kikker aan de Ganzenmarkt in de binnenstad van Utrecht blaast dit weekend vijftig kaarsjes uit. Dat laat het theater niet onopgemerkt voorbij gaan: vijftig uur lang worden er voorstellingen gespeeld. En er wordt niet alleen teruggeblikt, maar ook vooruit.
Dit weekend wordt er onder andere theater gespeeld in drie 'KikkerKontainers.' Voorstellingen in de containers zijn gratis te bezoeken. De containers zijn te vinden op het Hoge Woerdplein in Leidsche Rijn en het Stadhuisplein en Janskerkhof in Utrecht.
In het theater zelf staat er ook van alles op het programma. Directeur Hanno Tomassen: "We beginnen vanavond met een fantastische avond over de toekomst van het theater. Morgenochtend beginnen we met drie jeugdvoorstellingen van Utrechtse gezelschappen, later op de dag wordt de programmering steeds wilder tot we de hele nacht het dak eraf blazen. Zondagochtend is er een theatraal ontbijt met oud gedienden die hier ooit zijn begonnen en graag terug wilden komen. En zondagmiddag rennen we vol vertrouwen de toekomst in, met een nieuw programma, met nieuwe makers die een podium verdienen."
Precies dat is wat het theater volgens Tomassen zo bijzonder maakt: "We zijn een podium voor jonge makers, het opkomende talent. Wij bieden een podium en vertrouwen om dingen te proberen. Veel succesvolle makers die nu in grote zalen staan zijn hier begonnen."
De KikkerKontainer op het Stadhuisplein
De KikkerKontainer op het Stadhuisplein © Theater Kikker

Inflatie

Hoe zal het in de toekomst gaan met de bezoekersaantallen, nu alles steeds duurder wordt? "Ik hou mijn hart vast, door de stijgende energieprijzen, maar ook voor bezoekers die andere keuzes moeten gaan maken. Maar ik zeg altijd: het leven zonder cultuur is armoede. Laten we proberen met z'n allen, en dan kijk ik ook naar de gemeente en naar anderen, om daar iets op te verzinnen."

In 1972 richtte het Utrechtse Studenten Corps het theater op aan het Janskerkhof. De ingang werd gedeeld met de discotheek Woolloomooloo en het studententoneel gebruikte een "piepklein zaaltje" boven. Uiteindelijk wist het theater zo succesvol te worden dat het gezelschap introk op de grotere locatie aan de Ganzenmarkt.