Abdulaal en Kris strijden voor gelijke kansen en krijgen standbeeld in hun woonplaatsen Utrecht en Maarssen

© ABN Amro & Young Impact
Utrecht/Maarssen - In Utrecht en Maarssen staan sinds deze week twee opvallende beelden. Het zijn beeltenissen van Abdulaal Hussein en Kris Switser. Dat zijn (nog) geen heel bekende Utrechters, maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Ze zijn allebei genomineerd voor de Young Impact Awards, in de categorie 'gelijke kansen'.
Afgelopen week zijn de beelden 's nachts neergezet door een bekende YouTuber. Die van Abdulaal staat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, op de Amerikalaan. Die van Kris voor het gemeentehuis van Stichtse Vecht in Maarssen.
Abdulaal is blij en verrast met de actie, zegt hij tegen RTV Utrecht. "Bij een standbeeld denk je aan Gandhi of Mandela. Niet aan mij."
Het beeld blijft een maand staan. Over een maand wordt ook bekendgemaakt wie de Young Impact Award wint. Abdulaal is genomineerd omdat hij vluchtelingen helpt die geen of slecht Nederlands spreken. "Bijvoorbeeld als ze een brief krijgen, of als ze een instantie moeten bellen." Hij werkt bij New Dutch Connections, een organisatie die vluchtelingen op weg helpt in Nederland.
Ook heeft de 23-jarige Abdulaal politieke ambities. Hij wil graag parlementariër worden namens Bij1. Maar omdat de geboren Soedanees nog geen vijf jaar in Nederland woonde, mocht hij niet verkiesbaar zijn. "Vroeger was ik asielzoeker, nu aandachtzoeker."

Kris uit Maarssen

Ook Kris Switser is dolblij met haar standbeeld. "Supermooi. Je verwacht natuurlijk niet ooit een standbeeld te krijgen. Ik krijg heel veel reacties op sociale media." De Maarssense kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws omdat ze vanuit haar rolstoel een treinreis maakte door Europa.
Kris strijdt voor een wereld waarin rolstoelgebruikers kunnen reizen en dezelfde vrijheden hebben als mensen zonder beperking. Zelf kreeg ze pas op haar 21e een rolstoel, omdat tot die tijd haar ziekte (Ehlers-Danlos Syndroom) niet was gediagnosticeerd. "Ik reis om te laten zien hoe oneerlijk de maatschappij verdeeld is voor mensen met een fysieke handicap. Maar ook wil ik laten zien hoe je toch juist kunt genieten en je dromen achterna kunt gaan."
"Daarom wil ik iedereen oproepen op mij te stemmen", zegt Kris. "Ik hoop echt dat ik win zodat ik me nog meer hard kan maken voor toegankelijkheid." De gemeente Stichtse Vecht heeft al gezegd in gesprek te willen met Kris om te praten over toegankelijkheid.
De Young Impact Awards worden op 10 november uitgereikt. Stemmen kan hier.