Woningcorporatie gaat huurders helpen om energie te besparen: 'We hebben geen toverstafje'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Simpele handelingen zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips schelen gemiddeld 60 euro per jaar op de energierekening. Daarom gaat woningcorporatie Portaal deze week met een Bespaarbus langs bij woningen in Utrecht, Nieuwegein en Maarssen. "We merken dat mensen zich hier druk over maken. Op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen."
Woningcorporatie gaat huurders helpen om energie te besparen: 'We hebben geen toverstafje'
Dat zegt woordvoerder Esther Visser van de organisatie. In het kader van de Week van de Duurzaamheid staat Portaal deze week bij woningen die nog niet zijn gerenoveerd en die dus niet energiezuinig zijn. Vanochtend bijvoorbeeld bij een flat aan de Tigrisdreef in Overvecht.
Een bewoonster van die flat wijst naar haar raam als gevraagd wordt wat ze graag anders ziet. "Ik heb enkel glas, tochtstrips zouden heel fijn zijn", zegt ze. Maar, liever nog ziet ze dat de woningcorporatie haar huis beter isoleert. "Dat had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren."

Isoleren kan niet zo snel

Volgens Visser zijn bij Portaal jaren bezig met het energiezuiniger maken van alle woningen. Maar, zo benadrukt ze, dat kost tijd. "Wij hebben ook geen toverstafje. Isoleren is absoluut beter, maar dat kan niet in één keer. Voor 2030 willen we al onze woningen geïsoleerd hebben. Tot die hopen we met dit soort oplossingen onze huurders tegemoet te komen."
Dat doet de woningcorporatie bijvoorbeeld ook door vanaf 1 januari de huur voor mensen met een minimuminkomen te verlagen. Maximaal 550 euro moeten zij dan nog betalen. "Dat de energie- en voedselprijzen zo snel stijgen, daar kunnen wij niets aan doen. Dat is aan het rijk. Dus we proberen op dit soort manieren te helpen."
Meer betalingsachterstanden heeft Portaal nog niet gezien sinds de huidige opeenstapeling van crisissen, vertelt Visser. Toch verwachten zij dat hun huurders het de komende maanden financieel moeilijker gaan krijgen. Ook is er veel onrust onder de huurders.