Gekte op huizenmarkt voorbij: prijzen regio Utrecht fors gedaald

© ANP
Utrecht - De verkoopprijs van woningen is de afgelopen maanden flink omlaag gegaan ten opzichte van het vorige kwartaal. In de regio Utrecht is sprake van een daling van ruim 6 procent. Volgens makelaarsvereniging NVM is "de gekte uit de markt" door de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie.
"Vooral in het centrum van Utrecht en duurdere wijken in de stad zien we de prijzen dalen, maar het speelt in de hele regio", zegt Marcel Arendsen van makelaardij Brecheisen. "In wijken als Leidsche Rijn gaat het volgens hem beter. "Daar zijn veel nul-op-de-meter-woningen en die zijn geliefd door de hoge energieprijzen. Kopers zijn nu minder bereid om te investeren in huizen die nog niet zijn voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en goede isolatie." Vraagprijzen zijn nog altijd hoog, ziet Arendsen. "Verkopers proberen het maximale eruit te halen, maar kopers zijn in mindere mate bereid om heel ver te gaan."
De dalende trend is in vrijwel het hele land te zien, op een enkele regio in het noorden van Nederland na. De prijs van verkochte woningen ging in het derde kwartaal landelijk met 5,8 procent omlaag in vergelijking met een kwartaal eerder. Het is de grootste prijsdaling in een kwartaal ooit gemeten. In de regio’s IJmond, agglomeratie Haarlem en Groot Amsterdam gingen de prijzen zelfs met 8 tot 9 procent omlaag.
Ten opzichte van een jaar eerder staan de verkoopprijzen voor de provincie Utrecht nog nipt in de plus met 0,4 procent. Gemiddeld werd in onze regio bijna 480.000 euro betaald voor een woning.

Kansen voor starters

De woningmarktcijfers laten ook zien dat het gemiddeld aantal bezichtigingen hard omlaag gaat. De dalende vraag is niet alleen maar negatief, vinden makelaars. "Er komt meer tijd voor klanten en meer rust. De markt wordt wat vriendelijker en de keuzemogelijkheden voor kopers nemen toe. Dat kan ook de starter op de woningmarkt helpen."
We zijn nog wel ver verwijderd van een normale markt, stelt de makelaarsvereniging. "Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt."