Denk ook eens aan tweedehands tijdens duurzame modeweek: 'Wat voor de een een miskoop is, is voor jou misschien een unieke vondst'

© Victorien van Duuren
Utrecht - "Vandaag draag ik tweedehands sneakers en oorbellen van mijn oma." Stylist Victorien van Duuren uit Baambrugge weet: duurzaam en trendy kan prima hand in hand gaan. Vandaag begint de Dutch Sustainable Fashionweek, die zich richt op het zichtbaar maken van duurzame mode-ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. "Dat is hard nodig", vindt de styliste.
Uit CBS-cijfers van vorig jaar blijkt dat in 2019 554 miljoen kilo textiel als afval werd weggegooid of als tweedehands artikel is geëxporteerd. "De mode-industrie is de op twee na vervuilendste industrie ter wereld", aldus Van Duuren.
"Alleen al voor een jeans heb je 7000 liter water nodig. Ik weet niet hoeveel spijkerbroeken jij in de kast hebt hangen, maar reken het maar eens uit. Door je kledingkast aan te vullen met mooie tweedehands items, kun je je eigen unieke garderobe samenstellen. Ik wil niet zeggen dat je nooit meer een nieuwe broek mag kopen. Maar probeer er dan een te kiezen die je veel gaat dragen en combineer het bijvoorbeeld met een leuke tweedehands trui."

Containerbegrip

Ze ziet dat er binnen de modewereld steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid. "Het lastige is alleen dat het nogal een containerbegrip is. Wanneer we het over duurzaamheid hebben, praten we dan over afval? Over het productieproces en de daarbij behorende CO2-uitstoot? Of over het ethische vraagstuk, zoals eerlijke lonen en kinderarbeid?"
Van Duuren leidt nieuwe stylisten op en doet dat zo 'sustainable' mogelijk. "Ik leer mijn studenten dat er meer is dan nieuwe kleding. Je hoeft niet alles nieuw te kopen: er is heel veel vintage. En er zijn heel veel mooie, duurzame merken die op een eerlijke manier kleding produceren."

Kleding huren

Bovendien is het op steeds meer plekken zelfs mogelijk om kleding te huren. "Dat kennen we van vroeger misschien nog wel, het huren van een galajurk of smoking. Inmiddels kun je een hele maandelijkse garderobe huren, in IJsselstein kan dat bijvoorbeeld bij Wauwcloset."
Als je erop gaat letten, ga je zien hoeveel er mogelijk is, merkt ze op. "Als personal stylist kom je in heel veel kasten. Neem eens een kijkje in een tweedehands winkel. Want wat voor de één een miskoop is, kan voor jou misschien een unieke vondst zijn."