Vrijspraak voor van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde BSO-medewerker

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een voormalig BSO-medewerker die werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag bij een 12-jarig meisje op een Utrechtse basisschool is door de rechter vrijgesproken. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs. Hiermee komt er een einde aan de zaak uit 2019 die het Openbaar Ministerie eerder niet wilde doorzetten, maar nu toch voor de rechtbank kwam.
Het meisje zou wisselende verklaringen hebben afgelegd waaruit niet duidelijk is geworden wanneer de verdachte zich grensoverschrijdend zou hebben gedragen. Daarnaast worden de verklaringen volgens de rechtbank niet of nauwelijks ondersteund door andere getuigen. De enige getuige is een vriendinnetje aan wie het meisje vertelde wat er zou zijn gebeurd. De rechtbank vindt de beschuldigingen aan het adres van de BSO-medeweker dan ook niet bewezen en spreekt hem vrij.
Volgens het OM zou de toen 22-jarige man zich in 2019 meerdere keren met ongewenste en ongepaste opmerkingen en aanrakingen opgedrongen hebben aan het meisje, dat daarna aangifte deed bij de politie. Toch besloot het OM twee jaar geleden de vervolging van de man te staken. Volgens de officier van justitie was de man al genoeg gestraft door de verdenkingen.
De verdachte zelf legde zich daar niet bij neer. Hij bleef volhouden dat hij onschuldig was en wilde daarom dat een rechter een oordeel over de zaak zou vellen. Door de beschuldigingen verloor hij zijn baan en kon hij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgen. Zonder zo'n VOG kan hij zijn werk als pedagogisch medewerker niet uitvoeren.
Via het gerechtshof dwong de man af dat er toch een rechter naar zijn zaak zou kijken. Met succes: de rechter oordeelt nu dat er niet voldoende bewijs is voor de beschuldigingen. De man is dus vrijgesproken.