Organisaties zoeken op 'hackaton' in Utrecht oplossing voor verspilling in de zorg

© Pixabay
Utrecht - Plastic handschoenen, mondkapjes en enorme gebouwen; de zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de totale CO2-uitstoot. Op de Uithof in Utrecht wordt daarom vandaag een zogenoemde 'hackaton' georganiseerd om verspilling in de zorg tegen te gaan. "Het moet sneller dan het nu gaat."
Dat zegt zorgambassadeur Renske Karens, één van de initiatiefnemers van de bijeenkomst op het Utrecht Science Park van vandaag. Met meer dan zestig beleidsmedewerkers, zorgverzekeraars, afvalverwerkers en artsen gaat ze het gesprek aan over milieuvervuiling in de zorg. En, aan het einde van de dag moeten er een paar concrete aanbevelingen liggen.

Beloofd goed te doen

Karens vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk wat aan het probleem wordt gedaan. "Wij als zorgprofessionals hebben bij onze eed beloofd dat we goed zouden doen en niet zouden schaden", vertelt ze. En die eed strekt volgens haar verder dan alleen de patiënten in haar behandelkamer, maar gaat ook om zaken als milieuvervuiling. "Iedereen weet wat voor enorme impact dat heeft op onze toekomst."

Wat is een hackaton?

Een hackaton is een evenement waarin deelnemers worden uitgedaagd om met creatieve en concrete oplossingen voor een probleem te komen. In het begin was het specifiek bedoeld voor mensen in de ICT-wereld. Het doel was dan om samen te komen tot een verbetering van bestaande software. Tegenwoordig worden hackatons ook georganiseerd om tot oplossingen voor maatschappelijke problemen te komen, zoals dus verspilling in de zorg.

Tijdens de hackaton worden er drie thema's besproken. "We gaan kijken naar minder plastic, en wat we wel gebruiken moet herbruikbaar worden. Daarnaast richten we ons ook op de farmacie, om minder medicijnresten in het afvalwater te krijgen. En tenslotte wordt er ook gekeken naar groener beleid, dus hoe we het beter kunnen verankeren in het beleid van ziekenhuizen", somt Karens de gespreksonderwerpen van vandaag op.
Hapklare oplossingen zijn er volgens haar niet. "Als het makkelijk was, had iemand anders het wel al bedacht. Dus het is vooral met elkaar nieuwe doelen stellen, over waar we naartoe willen en welke stappen we als eerste willen zetten." Het rapport dat daar uitkomt, moet ergens in november aan ziekenhuisbestuurders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.