10 maanden cel voor steekincident in tunneltje Utrechtse binnenstad

© Michiel van Beers
Utrecht - Een 24-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden voor poging tot zware mishandeling in de Utrechtse binnenstad vorig jaar zomer. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie die uitging van zware mishandeling en poging tot doodslag. Volgens de rechtbank was daarvoor niet genoeg bewijs.
"Hij heeft met een mes twee maal uitgehaald naar het hoofd en het gezicht van het slachtoffer en hem daarbij twee keer geraakt. Het slachtoffer heeft hierdoor twee snijwonden opgelopen. De rechtbank merkt hierbij op dat de situatie grenst aan poging tot doodslag, nu de verdachte met een mes heeft uitgehaald richting hoofd, nek, gezicht van het slachtoffer. Dit benadrukt de ernst van het feit en de rechtbank rekent dit verdachte aan", aldus de rechters in het vonnis. "Daarnaast neemt de rechtbank in strafverzwarende zin mee dat verdachte tijdens het uitgaan in de nachtelijke uren een mes bij zich had. Het dragen en gebruik van een mes tijdens het uitgaan levert een onveilige situatie op voor anderen die toevallig op dezelfde plek zijn en niet uit zijn op ruzie, maar juist op een plezierige avond."

Ruzie in het tunneltje

In de nacht van 7 op 8 augustus hielden zich meerdere mannen zich op in het tunneltje dat van de Ganzenmarkt naar de werf aan de Oudegracht loopt. Er werd flink gedronken en er ontstonden ruzies. Bij een hevige woordenwisseling met de verdachte zou het 28-jarige slachtoffer een fles kapot hebben geslagen. Anderen zouden de ruzie hebben gesust en de fles in de gracht hebben gegooid. Volgens getuigen kwam de 24-jarige man zonder verblijfsvergunning, met een zakmes in zijn hand terugrennen en haalde hij vanuit het niets uit.
Na het steekincident rende hij weg en vluchtte naar Marokko. Toen hij een paar maanden later terugkeerde werd hij op Schiphol aangehouden. Volgens hem kwam het slachtoffer op de bewust avond dreigend met een fles op hem aflopen en had hij toen met het zakmes naar diens hoofd gezwaaid. Hij beweerde dat hij niet van de situatie kon wegrennen, omdat hij dan langs de anderen door de tunnel moest.

Slachtoffer

Het slachtoffer is een vluchteling uit Algerije met een verblijfsstatus. Hij heeft blijvende littekens aan zijn verwondingen overgehouden en voelt zich onveilig. Als hij in de spiegel kijkt komen de herinneringen aan het steekincident weer terug en dat neemt de rechtbank de 24-jarige man zeer kwalijk. "Door zijn handelen heeft verdachte een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Het slachtoffer heeft daar niet alleen fysiek maar ook psychisch nog steeds last van, zoals ook blijkt uit zijn slachtofferverklaring."
Zo komen oude trauma's die hij in Algerije heeft opgelopen weer naar boven. Hij vorderde daarom een stevige schadevergoeding en de rechtbank heeft die claim gedeeltelijk toegewezen: er was meer dan 4000 euro geëist en er is iets meer dan 2000 euro toegewezen.