Ziekte bij huisdier op tijd signaleren om erger te voorkomen: 'Je wilt gewoon dat ie gezond is en geen pijn heeft'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is dierendag. En dan wil je natuurlijk het liefst dat je hond, kat of konijn lekker in z'n vel zit, maar helaas is dat niet altijd zo. Veel dieren zijn ongemerkt ziek of hebben pijn aan gewrichten of botten. Het is daarom belangrijk om signalen op tijd op te pikken en daarmee naar de dierenarts te gaan.
"Als je te lang wacht dan kan de aandoening erger worden", zegt anesthesioloog Joost Uilenreef van AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht in Leidsche Rijn. "Vervolgens kunnen ook de zorgkosten oplopen omdat je pas later in het proces kan gaan behandelen."
"Als een hond bijvoorbeeld wat vaker gaat verliggen, dan kan dat een teken zijn dat er wat gevoeligheid is in de achterpoten of de heupen. Maar ook als bijvoorbeeld in de auto springen lastiger gaat, dan kan dat ook een teken zijn van: er is iets aan de hand."

Twee pootjes op een buik

Claudia Kwakernaak-Baggel heeft haar Berner Sennenhond van 22 maanden vandaag meegenomen naar de dierenkliniek. Ze merkte dat haar Bumper zich af en toe anders gedroeg. "Hij knikte met z'n rechter achterpoot." Na onderzoek blijkt dat de viervoeter problemen heeft met z'n kruisbanden. En dat is een harde boodschap, zeker op deze dag die eigenlijk een feest zou moeten zijn. "We zijn echt twee pootjes op een buik. We zijn echt maatjes. Je wilt gewoon dat ie gezond is en dat ie geen pijn heeft. Het idee dat Bumper nu misschien geopereerd moet worden, dat is wel pittig."

Biefstukje

Gelukkig zijn ze er op tijd bij en kan de behandeling snel van start gaan. Anesthesioloog Uilenreef benadrukt nog maar eens het belang van het goed in de gaten houden van je huisdier. Zeker bij oudere dieren is het raadzaam om regelmatig preventief een bezoekje aan de dierenarts te brengen. "Ouderdom op zich is geen ziekte, maar de kans dat er een onderliggende aandoening speelt, door slijtage bijvoorbeeld, is natuurlijk groter."
Berner Sennenhond Bumper moet voorlopig nog even in de kliniek blijven. Hij wordt verdoofd zodat het dier beter kan worden onderzocht. Maar als ie vandaag weer thuis is, wordt ie extra verwend door zijn bazin. Het is tenslotte dierendag. "Hij moet eerste even bijkomen en dan krijgt Bumper een lekker biefstukje."