Snelle stijging aantal kankerpatiënten verwacht de komende 10 jaar

Utrecht - Het aantal kankerpatiënten zal de komende 10 jaar waarschijnlijk flink toenemen. Waar er in 2019 nog 118.000 diagnoses werden gesteld, zullen dat er in 2032 ongeveer 156.000 zijn. Dat zegt het in Utrecht gevestigde Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Dat betekent dat ongeveer achttien mensen per uur te horen krijgen dat ze de ziekte hebben. Die sterke stijging komt volgens het IKNL vooral doordat er in Nederland steeds meer ouderen zijn, die bovendien ouder worden dan vroeger. Maar ook ongezond leven speelt mee. Door roken, het drinken van alcohol, overgewicht en weinig lichaamsbeweging groeit het risico op kanker.
Tegelijkertijd wordt ook de medische technologie steeds beter. Daardoor is het steeds beter mogelijk beginnende tumoren te vinden die in het verleden niet of pas veel later ontdekt zouden zijn. Die ontwikkeling draagt volgens het IKNL echter maar voor "een beperkt deel' bij aan de toename van het aantal positieve diagnoses.
Niet meer te voorkomen
Vooral het aantal gevallen van huidkanker zal de komende tien jaar snel stijgen. Het Utrechtse kankercentrum verwacht daarin een toename van maar liefst 40 procent, "als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebanken". Ook de diagnoses leverkanker, galwegkanker en nierkanker zullen waarschijnlijk meer voorkomen, omdat steeds meer mensen met overgewicht kampen.
De stijging van het aantal kankerpatiënten betekent ook voor de zorg weer een flinke extra belasting, terwijl daar al een tekort aan personeel is. Maar, de toename is nu niet meer te voorkomen. De vergrijzing is namelijk al in volle gang en rookverslaving en onbeschermd zonnen in het verleden zijn volgens het kankercentrum niet meer terug te draaien. Nu stoppen met roken en het voorkomen van overgewicht kunnen de risico's echter wel verminderen.
Het risico om aan kanker te overlijden, neemt volgens het IKNL overigens wel af. Betere medische technologie en behandelmethodes zijn hiervoor de belangrijkste reden