Snelweg zonder verlichting en gebouwen in het donker: zo kan energieminister ook besparen

© Pixabay
Utrecht - Veel lantaarnpalen langs de snelweg gaan uit, als het aan energieminister Rob Jetten ligt. Vandaag presenteert hij de uitwerking van de plannen om huishoudens te helpen met de energierekening. Naast de presentatie van het eerder aangekondigde energieplafond, kijkt Jetten ook naar alternatieven.
Een van de mogelijke maatregelen is om te besparen in de openbare ruimte. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het voor de verkeersveiligheid weinig uitmaakt, zolang je maar de gevaarlijke punten benadrukt met verlichting", legt Mattheus Bleijenberg van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uit.
Dat in de openbare ruimte moet worden gezocht naar bijdragen aan de energiebesparing, werd vorige week al duidelijk na een vergadering van de Europese energieministers in Brussel. Toen is afgesproken dat Europese landen 15 procent minder elektriciteit moeten gaan gebruiken. Een derde van die vermindering is verplicht, de andere 10 procent is een richtlijn. Om dat doel te bereiken wil de minister dat rijksmonumenten, overheidsgebouwen en dus lantaarnpalen minder elektriciteit gaan gebruiken. Dat kan vrij simpel door de verlichting 's avonds uit te zetten.

Dimlichten op de A2

De plannen staan nog niet vast, maar Rijkswaterstaat Midden-Nederland (RWS) is al langer met het onderwerp bezig. "Ondertussen gebeurt er al wel wat, een deel van de A2 wordt bijvoorbeeld 's avonds verlicht op basis van de verkeersintensiteit. De verlichting kan daar dimmen, maar ook helemaal uit. Dat hangt af van de hoeveelheid auto's die er rijden", vertelt Johan de Boer van RWS. Tot nu toe is de A2 de enige snelweg in de provincie met een dynamisch traject. De rest van de verlichting kan alleen aan- of uitgezet worden. De Boer: "Als er verder concrete plannen komen vanuit Den Haag, dan moet je wel kijken waar dat kan. Verkeersveiligheid staat dan wel bovenaan."
Bleijenberg van de NMU is blij met de mogelijke maatregelen. Namens de milieuorganisatie organiseert hij jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dat is een evenement waarbij honderden bedrijven en gemeenten hun verlichting doven. Het doel is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. "Als alle bedrijven in Nederland de onnodige verlichting uitzetten, dan zou je evenveel energie besparen als de stad Arnhem verbruikt. Je kunt dus veel geld besparen en co2-uitstoot verminderen."