Eerste Open Huizen Dag na corona: instapklaar en gasloos zijn de trend

© RTV Utrecht
Utrecht - Na drie jaar was er vandaag eindelijk weer een NVM Open Huizendag. Door corona werd de open dag een paar jaar niet gehouden. Het aanbod van woningen is weer toegenomen en makelaars merken dat kopers weer wat meer te eisen hebben. Zo willen mensen op dit moment het liefst een instapklare en gasloze woning.
Eerste Open Huizen Dag na corona: instapklaar en gasloos zijn de trend
Door de situatie in Oekraïne is het niet zo gek dat kopers het liefst voor een gasloze woning gaan, vertelt makelaar Niels Plum. "Hier in Utrecht zijn veel woningen aangesloten op de stadsverwarming en dat is nu natuurlijk interessant."
Ook woningen waar niet zoveel aan hoeft te gebeuren vallen in de smaak, vertelt de makelaar.
"Dat komt omdat het op dit moment moeilijk is om een aannemer te vinden. Kluswoningen waren een tijd geleden nog wel aantrekkelijk, maar door de gestegen kosten van bouwmaterialen kiezen kopers liever voor een instapklaar huis."

Hypotheekrente

Onlangs berekende de Rabobank dat de stijging van de huizenprijzen komend jaar waarschijnlijk afvlakt. Dat heeft onder andere te maken met de stijgende hypotheekrente. Dat houdt in dat je voor hetzelfde maandbedrag steeds minder geld kan lenen, waardoor woningzoekers dus minder kunnen betalen voor een huis.
Afgelopen jaar steeg de gemiddelde prijs voor een koopwoning nog met vijftien procent. De Rabobank denkt dat de gemiddeld waarde van een huis komend jaar met ongeveer drie procent zal stijgen.

Open Huizen Dag

In Utrecht waren er ongeveer honderdzestig woningen zonder afspraak te bezichtigen. Dat is zo'n twaalf procent van het totale aanbod. De NVM laat weten dat er in heel Nederland ongeveer vijfenvijftigduizend mensen een kijkje hebben genomen. NVM bestuurslid Chris van Zantwijk is tevreden met dat resultaat.
"Ondanks het wisselende weer wisten toch veel consumenten de weg te vinden naar de deelnemende woningen."