Nieuw plan voor natuurgebied Zuilen: meer écht groen in Utrecht

Impressie van Natuurgebied Zuilen
Impressie van Natuurgebied Zuilen © Gemeente Utrecht
Utrecht - Meer soorten bomen, bloemen en planten, genoeg ruimte om te wandelen en te sporten en de cultuurgeschiedenis ervaren. Dit is in een notendop wat de gemeente van plan is met Natuurgebied Zuilen, eerder bekend als 'Landschapspark Oud Zuilen.' Op het oude plan kwam veel kritiek, nu komt de gemeente met nieuwe ideeën waar bewoners op kunnen reageren.
Het gebied is ongeveer 40 hectare groot en ligt tussen de Vecht, Slot Zuylen, bedrijventerrein Overvecht-Noord en de Franciscusdreef.
Utrecht wil de biodiversiteit versterken en meer echt groen bieden. Wethouder Linda Voortman: "Een rijkere variatie aan gewassen is goed voor insecten, vogels en andere dieren die hier willen vertoeven. Bovendien wordt een wandeling in dit unieke stukje Utrecht daardoor nog mooier."
Het plan is een concept. Reacties van belangenorganisaties en buurtbewoners zijn welkom. Vanaf 14 oktober tot en met 24 november kan er gereageerd worden via de website van de gemeente. Utrecht neemt de uitkomsten mee bij het maken van de definitieve versie van het plan. Dit zal in de loop van volgend jaar zijn. Ook dan wordt de omgeving betrokken bij het natuurgebied, benadrukt de gemeente.

Landschapspark Oud Zuilen

Het natuurgebied Zuilen stond eerder bekend als 'Landschapspark Oud Zuilen.' Er lag een plan op tafel waarin er bijvoorbeeld ruimte was voor festivals. Na flinke kritiek werden de plannen aangepast. Nu zijn deze verder uitgewerkt.