21 omstreden Chinese bewakingscamera's in Utrecht, gemeente laat ze hangen

© Lex van Lieshout ANP
Utrecht - In Utrecht hangen 21 omstreden Chinese bewakingscamera's. Onderzoeksplatform Follow the Money meldde begin dit jaar dat deze camera's ingezet kunnen worden voor spionage en dat er sprake kan zijn van mensenrechtenschendingen door de fabrikanten. De gemeente ziet geen aanleiding om de camera's weg te halen omdat de kans op spionage minimaal zou zijn en de camera's op basis van de huidige regelgeving niet geweigerd kunnen worden.
De meeste camera's hangen in zwembaden, sporthallen en parkeergarages om de spullen van bezoekers te bewaken. Elf van de camera's zijn van het merk Hikvision, tien van Dahua. De merken zijn populair omdat de camera's goed en niet duur zijn, maar de camera's zijn niet onomstreden. De apparatuur zou namelijk worden ingezet in strafkampen en moskeeën in Xinjiang , de Chinese regio waar de Oeigoerse bevolking wordt onderdrukt.

Camera's blijven hangen

Utrecht haalt de camera's niet weg. Experts op het gebied van digitalisering en ethiek bogen zich over de kwestie. Zij kwamen tot de conclusie dat de regelgeving voor inkoop het niet toelaat om de camera's te weigeren. Ook is er geen concrete aanleiding om de leveranciers uit te sluiten voor een (toekomstige) samenwerking.
De gemeente benadrukt dat het hacken van de camera's en spionage in principe niet mogelijk is omdat de camera's goed zijn beveiligd. "En vanuit privacywetgeving is het verplicht dat camera's alleen voor het betreffende doel worden gebruikt."
Utrecht gaat het huidige camerabeleid onder de loep nemen. "Dit om te bepalen of we een voldoende uitlegbaar en navolgbaar verhaal hebben hoe we omgaan met onze camera's in een veranderende maatschappij."
De kwestie speelt in meer gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseerde al om de camera's niet weg te halen, tenzij er sprake zou zijn van privacyschending. Daar is in Utrecht dus geen sprake van.