Energietoeslag als student? Alleen met een eigen energierekening

© Pexels
Utrecht - Studenten die door de hoge energierekening in de problemen komen, hebben recht op compensatie. Dat maakte de gemeente Utrecht vandaag bekend in extra steunmaatregelen. Maar dat geldt alleen voor studenten met een eigen energierekening. Veel studenten, die bijvoorbeeld op kamers wonen, vallen nu buiten de boot, zegt studentenvakbond LSVb.
Energietoeslag als student? Alleen met een eigen energierekening
De energietoeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de gestegen energiekosten. Minima-inkomens kunnen aanspraak maken op dit eenmalige bedrag van 1300 euro. Vanaf vandaag kunnen studenten ook aanspraak hierop maken, mits ze een energierekening op hun eigen naam hebben staan.
Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is dat niet genoeg. "Het is mooi dat deze extra maatregelen genomen worden in een tijd waarin veel mensen het moeilijk hebben", reageert voorzitter Joram van Velzen. "Tegelijkertijd zijn er heel weinig studenten die een eigen energierekening hebben. Denk aan studenten die op kamers wonen of wel particulier, maar inclusief huren. Zij zullen hier geen energietoeslag uit kunnen halen. Dat is zorgelijk."

Waarom werden studenten uitgesloten?

Voorheen hadden studenten helemaal geen recht op energietoeslag. Minister Schouten adviseerde eerder om de studenten niet onder de regeling te laten vallen omdat hun woonsituatie zo divers is. Veel studenten wonen namelijk nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer. Schouten vond dat een kleine groep studenten op een andere manier kan worden geholpen, namelijk via de individuele bijzondere bijstand.

Een Nijmeegse student was het daar niet mee eens en spande daarom een rechtszaak aan. De rechtbank gaf hem gelijk en oordeelde dat studenten onterecht bij voorbaat worden uitgesloten.

Begin september zou er een debat zijn over de energietoeslag voor studenten, maar minister Carola Schouten (Armoedebeleid) vroeg uitstel aan de Tweede Kamer. In een brief liet zij weten gesprekken te voeren met betrokken partijen. Schouten hoopt aan het einde van deze maand meer informatie te hebben.

In Utrecht deden eerder zo'n 1000 studenten aanvraag bij de gemeente Utrecht voor energietoeslag. Zij zouden binnen acht weken daarop een reactie moeten krijgen. Zo ook Emma Mouthaan (26). Op dit moment zit zij nog in onduidelijkheid. "Ik heb wel een eigen rekening voor elektra, maar geen eigen gasrekening. Wat betekent dat dat voor mij?"
Een gemeentewoordvoerder laat weten dat ze dit soort gevallen per aanvraag zullen bekijken. Studenten met een energierekening op hun eigen naam moeten nu opnieuw een aanvraag doen.
Studenten zijn een jong doelgroep, die doorgaans niet goed weten wat hun rechten zijn of hoe ze voor zichzelf op moeten komen
Emma Mouthaan, student
Emma vindt de hulp onvoldoende. "Ik begrijp de kaders gewoon niet. Waarom krijg je wel toeslag met een eigen rekening? Er zijn veel studenten die nu buiten de boot vallen. Ik denk dat heel veel mensen hier moedeloos van worden."

Van 300 naar 900 euro per maand

Emma geeft met haar blog Skere Student bespaartips aan studenten. Met haar video's over hoe je energietoeslag aan kunt vragen, ging ze viral. "Dat geeft wel wat aan", legt ze uit. "Studenten zijn een jonge doelgroep, die doorgaans niet goed weten wat hun rechten zijn of hoe ze voor zichzelf op moeten komen", vertelt ze.
Vaak krijgt ze berichten van studenten die door de hoge energieprijzen amper het hoofd boven water kunnen houden. "Drie studenten vertelden me dat hun gezamenlijke energierekening van 300 naar 900 euro per maand was gegaan. Daar schrik ik echt van."
Een oplossing? "Tja, dan zou je extra moeten gaan lenen. Maar dat wordt dan weer opgeteld bij je inkomen en dan heb je weer geen recht op energietoeslag. Het is echt een soort omgekeerde wereld. Het slaat nergens op."

Meldpunt

De LSVB ziet het liefst dat Utrecht komt met een toeslag voor álle studenten. Van Velzen: "Het zou niet moeten uitmaken waar of hoe je woont of je een toeslag kunt krijgen, maar meer of je je energierekening aan het einde van de maand kunt betalen."
Studenten met geldzorgen staan er niet alleen voor, benadrukt wethouder Linda Voortman (Armoedebestrijding). "Kom je in nood, klop dan bij de gemeente aan. Dan kijken wij hoe we je verder kunnen helpen."

Rechtszaak

De LSVB heeft een meldpunt geopend voor studenten rondom energietoeslag. "We hebben ook in veel andere steden studenten die een rechtszaak aanspannen om aan te geven dat dit beleid veranderd moet worden."
Emma wacht af wat de situatie voor haar betekent. Wel gaat ze opnieuw een aanvraag doen. Ondertussen gaat ze verder met studenten voorlichten over hun kansen op energietoeslag. "Genoeg werk aan de winkel."