Studenten doorbreken taboes met voorstelling over pesten en seksueel wangedrag

Utrecht - Hoe maak je taboes zoals seksueel overschrijdend gedrag, vernedering en pesten bespreekbaar onder studenten? In de Jaarbeurs wordt vandaag een poging gedaan, met de première van de interactieve theatervoorstelling: ‘SAFE SPACE’. Tijdens en na de voorstelling kunnen studenten uit het hele land met elkaar in gesprek over het onderwerp sociale onveiligheid. "Dit thema is zo gigantisch groot, daar moeten we wel een voorstelling over maken", vertelt directeur van Stichting Time Out Frederiek Voskens.
Sociale onveiligheid
Wat het thema sociale veiligheid precies inhoudt, dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook voor de makers niet. Maar dat is juist de bedoeling, volgens Voskens: "Het is in ieder geval gedrag waar iemand last van heeft. Tijdens de voorstelling doen we onderzoek met ons publiek en gaan we met elkaar in gesprek. Dat levert heel veel input op. Want wat is sociale onveiligheid nou? Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Dat is waar het project om gaat: het gesprek voeren om zo de pijnpunten en de taboes aan te kaarten waar we zo lang overheen gewalst hebben."
Naast de voorstelling kunnen studenten en jongeren met elkaar in gesprek in het zogenaamde 'Time Out Café' van de stichting. Daarnaast zijn er diverse studenteninitiatieven, panelgesprekken en is er een nazit met beleidsmakers en deskundigen die het onderwerp verder uitdiepen. Op die manier wordt er zo veel mogelijk kennis en ervaring uitgewisseld, volgens Voskens.
Op tournee
Naast een theatervoorstelling is SAFE SPACE ook een onderzoek om in kaart te brengen wat sociale onveiligheid precies inhoudt en hoe de problemen opgelost kunnen worden. De stichting Time Out werkt in opdracht van het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO). Anderhalf jaar lang toert het project langs allerlei opleidingen om het gesprek aan te jagen en data te verzamelen. Het onderzoek wacht nog op de nodige financiering, maar de theatervoorstelling gaat sowieso op tournee.
Onderzoeker Lotte Scheeren van ECIO licht toe hoe het onderzoek eruit gaat zien: "Stap één is het probleem in kaart brengen, stap twee is kijken waarom het een probleem is en stap drie is zoeken naar oplossingen. Tijdens zo'n theatervoorstelling kan je bijvoorbeeld aan studenten vragen wat ze nodig hebben." Uiteindelijk moet er uit het onderzoek een handreiking voor onderwijsinstellingen ontstaan. Met die handreiking moet het makkelijker worden voor zowel studenten als onderwijsinstellingen om het onderwerp sociale veiligheid bespreekbaar te maken.
Studenten uit Utrecht zijn zelf ook blij met de komst van het theaterproject. Planologiestudent en oud-bestuurder van VIDIUS studentenunie Melanie Pieper is enthousiast: "Toen ik hoorde dat er een theatervoorstelling kwam over sociale veiligheid dacht ik: top! We moeten het gesprek namelijk gaande houden. Het is niet alsof je op elk moment in discussie kan gaan over het onderwerp. Juist om die reden is het goed om er een voorstelling over te organiseren. Dan maak je er namelijk een moment van, dan pak je die ruimte om dat te doen."