Pas op met online haardhout kopen: 'Oplichters spelen in op energiecrisis, al meer dan 500 aangiftes'

© ANP
Utrecht - De politie heeft al meer dan 500 aangiftes binnen van mensen die online zijn opgelicht bij het kopen van haardhout. Door de hoge energietarieven is daar veel vraag naar. "Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit", zegt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). "In de zomer proberen ze barbecues te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen stijgen, spelen ze in op die behoefte."
Vaak bestellen en betalen slachtoffers via een website haardhout en krijgen ze niets geleverd. Sommige gedupeerden hebben via een verkoopsite contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt. Ook wordt misbruik gemaakt van ondernemingen die wel echt haardhout verkopen, maar geen website hebben. Oplichters maken dan een site met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze zogenaamd haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’.

Slechte vertalingen

Er zijn nu ruim 60 malafide webshops actief. Teamleider Van der Linden zegt dat sommige sites erbarmelijk slecht vertaald zijn. "Daardoor worden niet bestaande houtsoorten vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn."
De politie heeft een dagelijks bijgewerkte lijst van zo’n 150 websites waarover meldingen zijn binnengekomen. Bij de eerste vijftien stonden meerdere nepshops die inspelen op de energiecrisis, zoals ab-brandhout.com, brandhoutenpellets.nl, brandhouthuis.com en bouwinradiatoren.nl en blokjeskopen.com. Deze sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald, of daar wordt nog aan gewerkt.

Steeds meer malafide webshops

In het algemeen schieten nepshops de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De politie registreerde in 2020 zo’n 6.400 aangiften over malafide webwinkels, in 2021 verdubbelde dat aantal naar ruim 13.000. De teller stond begin september dit jaar al op 8.300 aangiften. Het gemiddelde schadebedrag is ook gestegen: van 150 euro in 2021 naar 330 euro per gedupeerde in het eerste half jaar van 2022.
Malafide webwinkels laten betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat je via iDEAL kunt betalen, maar bieden een betaallink aan, die soms ook iDEAL heet en leidt naar een IBAN-rekening. Vaak van iemand in het buitenland; het IBAN-banknummer begint dan bijvoorbeeld met FR, in plaats van NL. Van der Linden: "Veel nepshops - ook met .nl-webadressen - zijn van criminelen in het buitenland. Dat maakt het opsporen en vervolgen van verdachten lastig."
De politie adviseert altijd te controleren of een webshop betrouwbaar voordat je een online een bestelling doet. Op de website van de winkel kan gecontroleerd worden waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. Ook is het raadzaam om het beleid met betrekking tot het retourneren van producten te controleren. Als daarover niets is te vinden, is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen.