Ondanks extra stallingen nog steeds groot tekort aan fietsparkeerplekken in Utrechtse binnenstad

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - In de Utrechtse binnenstad is een groot tekort aan fietsparkeerplekken. De gemeente wil daarom voor 2030 ruim 13.000 extra plekken om fietsen te stallen.
Vorig jaar en het jaar daarvoor zijn er door de stallingen House Modernes en Neude al ruim 1.600 fietsparkeerplekken bijgekomen, zo schrijft de gemeente in een raadsbrief. Momenteel wordt onderzocht of en fietsenstalling kan komen in de autoparkeergarage Hoog Catharijne. Hier zou plek moeten zijn voor 5700 fietsen.

Vooral op Neude druk

Uit onderzoek van de gemeente blijkt het vooral op en rondom de Neude lastig om een plekje voor je fiets te vinden. Tijdens het onderzoek is in de periode van 13 tot 26 juni dit jaar geteld hoeveel fietsen er op het plein stonden.
Op vier van de zeven telmomenten stonden er meer fietsen geparkeerd dan er plekken zijn. Het drukste moment bleek een zaterdagmiddag; toen waren er zo'n 700 plekken te weinig. Vanwege het tekort wordt er voorlopig niet gehandhaafd op 'hinderlijk gestalde fietsen', aldus de gemeente.
Om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren, worden fietsers door middel van posters en een online campagne zich ervan bewust gemaakt dat er vaak nog plek is in de officiële stallingen. Ook zullen fietscoaches de fietsenstallingen promoten en moet een barcode het parkeren van je fiets in een stalling laagdrempeliger maken.
De gemeente benadrukt blij te zijn dat mensen met de fiets naar de stad komen en dat er gewerkt wordt aan een binnenstad met pleinen waar voldoende ruimte is 'om te lopen of te verblijven.'