Utrecht ziet verdubbeling duurzaamheidsleningen, fonds verhoogd met 4 miljoen euro

© RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Utrecht - Utrechters hebben dit jaar twee keer zo vaak een duurzaamheidslening bij de gemeente aangevraagd als vorig jaar. Hiermee kunnen inwoners tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen aan hun woning betalen. De gemeente is tevreden en verhoogt het fonds met vier miljoen euro. Daarmee kunnen naar verwachting 300 tot 350 huishoudens de komende twee jaar gebruik maken van de lening.
Wethouder Lot van Hooijdonk: "We zien in Utrecht dat mensen vaak wel willen verduurzamen, maar het geld hiervoor zelf niet op de plank hebben liggen. Terwijl je woning verduurzamen juist nu zo belangrijk is om je energierekening te verlagen. Met het aanvullen van het fonds voor deze lening maken we het voor meer inwoners mogelijk om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan het isoleren van de woning, HR++ glas of de aanschaf van zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Dit soort investeringen betaalt zichzelf al heel snel terug.”
Nu de energieprijzen hard stijgen, wordt de noodzaak om woningen te verduurzamen en energie te besparen nog groter. De gemeente kondigde onlangs extra maatregelen aan om inwoners meer hulp te bieden in de huidige energie- en koopkrachtcrisis. De duurzaamheidslening loopt al sinds 2012. Er zijn in al die jaren bijna zevenhonderd leningen verstrekt. Het rentetarief is lager dan bij alternatieve leningen, zoals de energiebespaarlening van het Rijk.
Inwoners kunnen de duurzaamheidslening aanvragen via de website van de gemeente Utrecht.