's Ochtends aan de ganzenlever en champagne voor het goede doel: 'Het is wel een stevig ontbijt'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Terwijl de meeste mensen het ontbijt net achter de kiezen hebben, zijn de gasten in het luxe Utrechtse Karel V Hotel rond 11.00 toe aan hun 7e gang: ganzenlever met mierikswortel. De fijnproevers doen mee met 24H Chefs, een evenement waarmee geld opgehaald wordt voor het Prinses Máxima Centrum voor Oncologie.
"Dit is een 24-uurs kookmarathon", vertelt initiatiefnemer Tjitze van der Dam. "Er komen 24 topchefs uit het hele land hier naar Utrecht om in een soort estafette elk uur in de keuken plaats te nemen. In dat uur maken ze drie kleine gerechten voor 50 gasten. De gasten hebben een ticket gekocht voor drie uur en zo eten ze bij drie verschillende chefs een 9-gangen menu. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel."

Stevig ontbijt

Een copieuze maaltijd, met voor elke gang een bijpassende wijn, en dat midden in de nacht of 's ochtends vroeg. "Het is wel een stevig ontbijtje", laat een van de lekkerbekken weten. "Je moet er van houden. En dat doe ik, ik houd er wel van hoor. Je kunt me hier 's nachts voor wakker maken." Een andere man geniet ondertussen ook van zijn gerecht, en de tweekoppige band die de exclusieve hapjes van een muzikale omlijsting voorziet. "De gerechten, de muziek, de ambiance, het is allemaal goed. De ambiance klopt gewoon."
En terwijl de gasten zich tegoed doen aan wijn en spijs werken de topchefs, die normaal veelal bij sterrenrestaurants achter het fornuis staan, zich in het zweet om alle gerechten op tijd klaar te krijgen. "Ik word wel vaker gevraagd voor dit soort events, maar daar heb ik meestal geen tijd voor", vertelt sterrenchef Sidney Schutte. "Maar hier kon ik geen nee tegen zeggen. Tuurlijk doe ik mee en dat is ook het mooie aan dit evenement: iedereen staat het gewoon te doen in z'n vrije tijd. Ik vind het helemaal fantastisch."

Champagne

Initiatiefnemer Tjitze van der Dam organiseerde een kookbenefiet als dit al een paar keer eerder, toen in andere restaurant en voor andere goede doelen. Hij is blij dat hij nu wat kan doen voor het Prinses Máxima Centrum. "Ik ben zelf vader van twee jonge kinderen. Gelukkig zijn het twee gezonde meiden. Het is heel speciaal om iets te doen voor kanker en de kinderen, want niemand hoort ziek te zijn. En zeker kinderen niet."
Als het laatste exclusieve dessert verorberd is, loopt de kookmarathon op z'n eind. Naast tickets voor de diners is er ook een veiling gehouden. De totale opbrengst van het evenement is 105024,24 euro. Moe en voldaan kunnen Van der Dam en de rest van het bedienend personeel, dat vaak al meer dan 24-uur op is, eindelijk uitrusten. Van der Dam: "Ik ga nog genieten van een glaasje champagne en dan ga ik echt naar bed."