Internationaal literatuurfestival in Utrecht opent met 'boekenzee': 'Dit is de Vuelta van de literatuur'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Utrecht staat deze week helemaal in het teken van film tijdens het Nederlands Filmfestival, maar er opent deze week nóg een groot evenement in de stad: het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU). Op verschillende locaties in de stad zijn de komende twee weken lezingen, colleges, een boekenmarkt en poëziebattles bij te wonen. "Film en literatuur vullen elkaar fantastisch aan", zegt festival directeur Michaël Stoker. "Literatuur doet dat natuurlijk door middel van papier: boeken, verhalen, gedichten. Film doet dat natuurlijk met beeld, maar uiteindelijk gaat het bij beide festivals om het vertellen van verhalen. En dat vinden wij van belang."
Festival ILFU wordt vandaag geopend op de Minrebroederstraat, midden in het centrum van Utrecht. Daar vormen zo'n 11.000 op straat neergelegde boeken een soort boekenzee. De boeken worden voorzien van lichtjes zodat ze als het donker wordt een sfeervol geheel vormen. "Dit is een kunstwerk van een groep uit Spanje, die hebben dat over de hele wereld al gedaan", weet directeur Stoker.
"Doordat ze een straat helemaal vol leggen met boeken, verdrijven ze het verkeer, het normale leven. En dat willen we met literatuur eigenlijk ook. Wij zijn eigenlijk een beetje de Vuelta van de literatuur. Bij de Vuelta werden heel veel straten afgezet omdat daar fietsers doorheen moesten. En wij vinden eigenlijk dat er één dag tijdens het festival een straat afgezet mag worden zodat alle ruimte gegeven kan worden voor literatuur."

Boeken meenemen

Na de opening van het literatuurfestival, rond 17.00 uur vanmiddag, kunnen mensen de boeken, die ingezameld zijn bij bibliotheken in de stad, gratis mee naar huis nemen. De boeken die vannacht blijven liggen, gaan de papierversnipperaar in, met uitzondering van de kinderboeken. Die krijgen een nieuwe plek bij buurthuizen in Utrecht. "Je mag echt alles meenemen, het is een 'circulair kunstwerk' zoals dat heet."

Nacht van de Poëzie

Het literatuurfestival bestaat sinds 2011 en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste literatuurfestival van het land. Onderdeel van het festival is de 'Nacht van de Poëzie' waarbij dichters hun werk voordragen in TivoliVredenburg onder begeleiding van muziek. Een van de hoogtepunten is wat Stoker betreft de komst van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen. Hij opent het festival vandaag in de Domkerk. "Dat is iemand die op het Amerikaanse boekenbal het centrum van de aandacht is. Het is echt een unicum dat hij naar Nederland komt, en dan ook nog naar dit festival."
Vanwege de aankomende regen leggen mensen plastic over de boeken
Vanwege de aankomende regen leggen mensen plastic over de boeken © RTV Utrecht/ Joep ten Have