Utrecht maakt haast met schoollunches voor arme kinderen vanwege inflatie

© RTV Utrecht
Utrecht - Een mobiele broodkar die langs Utrechtse scholen rijdt om kinderen van lunch te voorzien. Dat kan binnenkort zomaar werkelijkheid zijn. Om kinderen uit arme gezinnen te helpen wil de gemeente namelijk deze herfst nog schoollunches aanbieden. Binnen een paar weken moet er een actieplan op tafel liggen.
Het lag in Utrecht al in de planning om gezonde schoollunches aan te bieden. Vanwege de energiecrisis en inflatie wordt nu extra vaart achter de plannen gezet. "Het heeft prioriteit, ook bij de scholen. Ik heb de schoolbesturen opgeroepen om voor dit najaar met een actieplan te komen. Daar wordt nu aan gewerkt, en dit moet met een aantal weken klaar zijn", zegt wethouder Eelco Eerenberg in het vragenuurtje van de gemeenteraad. De wethouder benadrukt dat daarnaast ook aan een plan voor de lange termijn wordt gewerkt. Hierbij worden ook (jonge) kinderen betrokken.
Op enkele scholen zijn er al wat initiatieven gestart, zegt Eerenberg. "Op twee scholen hebben we de LunchMaatjes, op drie scholen Groentjessoep en er zijn een aantal scholen met een broodlokaal. Hier kunnen kinderen anoniem brood halen."
Een mobiele broodkar is één van de mogelijkheden, maar hoe de hulp er precies uit zal zien wordt duidelijk als het actieplan af is. Scholen waar het het hardst nodig is moeten in ieder geval als eerste geholpen gaan worden. Later dit jaar bespreekt de gemeente wat de acties hebben opgeleverd. Ook wordt dan besproken wat de plannen voor de lange termijn zijn.

Ook Tweede Kamer wil gratis schoollunches

Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer werd vandaag ook gesproken over gratis lunches op scholen in kwetsbare wijken. Een meerderheid van het parlement wil daar 100 miljoen euro voor vrijmaken. Het voorstel komt van Volt en D66. "Er zijn kinderen in Nederland die morgen zonder eten naar school worden gebracht", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Met een lege maag in de klas, dat hoort niet. Niks mag de ontwikkeling van kinderen in de weg staan."