Patatbakker Alwin zag de overlast bij het Utrechtse bollendak toenemen: 'Schreeuwen, drugs dealen en intimideren'

Patatbakker Alwin is helemaal klaar met de overlastgevers.
Patatbakker Alwin is helemaal klaar met de overlastgevers. © RTV Utrecht
Utrecht - De overlast bij het bollendak op het Stationsplein bij Utrecht Centraal leidt tot zorgen, angst en boosheid. Niet alleen bij reizigers, ook bij patatbakker Alwin de Kolb. Hij ziet al anderhalf jaar met lede ogen aan hoe het plein verloedert vanwege een groep overlastgevers. "De gemeente zegt dat er boa's zijn, maar daar heb je geen flikker aan."
Burgemeester Sharon Dijksma erkent de problemen onder het bollendak. Ze wil het gebied aanwijzen als zogenoemd verblijfsontzeggingsgebied, wat betekent dat ze overlastgevers makkelijker kan wegsturen. Alwin de Kolb van snackbar Manneken Pis is daar blij mee. "Boa's durven niet op die mannen af te stappen. Ze staan dan met z'n vieren, vijven of zessen naar hen te gluren, maar doen niets."
Sinds enkele maanden komen op het Stationsplein groepjes mannen samen die zich schuldig maken aan steekincidenten, vechtpartijen, intimidatie, zakkenrollerij en winkeldiefstallen. Maandag werd nog een 26-jarige man mishandeld op de Ganzenmarkt, een stuk verderop in de stad. De daders zouden horen bij de 'bollendakgroep'. Het gaat met name om zogenoemde veiligelanders, dat is een groep mensen die asiel heeft aangevraagd in Nederland terwijl ze weinig kans maken hier te mogen blijven.
"Het is een groep van dertig tot veertig mannen", zegt Alwin. "Die hier vanaf een uur of 2 à 3 samenkomen. Ze schreeuwen, maken er een teringzooi van, dealen drugs en intimideren mensen."
Alwin is blij dat de burgemeester de overlast wil aanpakken. Toch vreest hij dat het geen makkelijke klus wordt. "Het probleem is dat het een heel wisselende groep is. Ik kan het weten, want ik zit ze veertig uur per week aan te staren. Iedere week zijn het anderen, soms zelfs iedere dag. Er zit wel een kleine vaste kern, maar het is ook heel fluïde."
De eerste twee jaar waren heel gezellig. Maar sinds anderhalf jaar is er dus dat clubje dat steeds groter wordt,
Snackbarmedewerker Alwin de Kolb

Mensen zijn op hun hoede

RTV Utrecht sprak ook met enkele voorbijgangers. Sommigen zijn extra op hun hoede als ze onder het bollendak door richting het station lopen. "Er zijn toch regelmatig vervelende dingen gebeurd hier", zegt de een. "Over het algemeen is het oké", zegt een ander. "Maar ik ben wel heel voorzichtig met mijn eigendommen." Weer iemand anders zegt extra op haar hoede te zijn omdat er zo veel verschillende mensen rondlopen op het onoverzichtelijke plein.
Ook via sociale media komen bij RTV Utrecht berichten binnen van mensen die klachten hebben over het Stationsplein. Er zijn zelfs mensen, vooral vrouwen, die het plein helemaal mijden. "Er hangen heel vaak dronken gasten die geen Nederlands spreken en mensen lastigvallen", zegt iemand. Een ander schrijft: "Grimmig sfeertje 's avonds." Ook zeggen mensen op Instagram ervaring te hebben met zaken als bedreiging, diefstal of intimiderende blikken.
Het Stationsplein werd ruim vier jaar geleden vernieuwd. Alwin de Kolb zat er al met zijn snackbar sinds de oplevering. "De eerste twee jaar waren heel gezellig. Tijdens corona kwamen er wat hangjongeren, maar sinds anderhalf jaar is er dus dat clubje dat steeds groter wordt. De gemeente moet dit keihard aanpakken en hen duidelijk maken dat ze niet welkom zijn."