Utrechtse tramschutter vindt advocaat, zaak over moordpoging, mishandeling en vernieling in gevangenis hervat

Een rechtbanktekening uit 2020. Gökmen T. (r) met zijn toenmalige advocaat.
Een rechtbanktekening uit 2020. Gökmen T. (r) met zijn toenmalige advocaat. © Nicole van den Hout
Utrecht - Een strafzaak over een moordpoging in de Rotterdamse gevangenis De Schie, door de Utrechtse tramschutter Gökmen T., wordt vandaag hervat. Eerder dit jaar werd het proces uitgesteld om T. de kans te geven een advocaat te zoeken. Die heeft hij nu gevonden. De nieuwe raadsman zegt dat zijn cliënt niet naar de inleidende zitting komt.
In de gevangenis zou T. in februari 2021 een gevangenisbewaarder in het gezicht hebben gestoken met een wapen. Acht maanden later zou hij agressief zijn geworden in de recreatieruimte. Hij vernielde onder meer een televisie, een magnetron, een PlayStation en een airfryer. Toen een medewerker hem tot bedaren probeerde te brengen, gooide de Utrechter met hete olie en verwondde hij de medewerker.
Het Openbaar Ministerie vervolgt T. voor een poging tot moord, een poging tot zware mishandeling en vernieling. De rechtbank Rotterdam zal de zaak vandaag nog niet inhoudelijk behandelen. De advocaat zegt eerst onderzoekswensen te willen indienen.
De 41-jarige T. zit een levenslange celstraf uit voor de aanslag die hij pleegde in maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen kwamen hierbij om het leven, zes anderen raakten gewond.