Prentenboek 'Gouden Hartjes' geeft in kindertaal aandacht aan aangeboren hartafwijkingen

© RTV Utrecht
Utrecht - "Soms zijn hartjes extra speciaal gebouwd, deze hartjes zijn namelijk van goud", zo begint het nieuwe prentenboek 'Gouden Hartjes' van Lize Buitendijk. Op de hartafdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) overhandigde zij vandaag de eerste druk van het boek. Het boek is bedoeld voor broertjes en zusjes van kinderen met een aangeboren hartafwijking.
Gouden Hartjes is niet zomaar geschreven, het gezin van Buitendijk heeft namelijk al langer ervaring met het onderwerp. "Drie jaar geleden kregen we tijdens de twintigwekenecho te horen dat er bij ons zoontje Sam een aangeboren hartafwijking te zien was", vertelt Buitendijk. "Het was echt een shock, je hele wereld staat even stil. Maar dat geldt niet alleen voor jou als ouder, dat geldt ook voor de broertjes en zusjes die al in het gezin zijn. Bij ons was dat ons zoontje David. Hoe leg je dan aan een kind van drie uit dat zijn toekomstige broertje of zusje een aangeboren hartafwijking heeft? Toen dacht ik: daar zou iets voor moeten komen."
Prentenboek 'Gouden Hartjes' geeft in kindertaal aandacht aan aangeboren hartafwijkingen
Op een verhalende en beeldende manier legt Gouden Hartjes in kleutertaal uit wat een aangeboren hartafwijking precies is en wat dat voor een gezin betekent. Het boek moet ervoor zorgen dat een moeilijk onderwerp bespreekbaar wordt tussen ouders en kinderen. En dat lukt volgens Buitendijk: "Ik heb het natuurlijk als eerst met mijn zoontje gelezen. Wat ik oprecht bijzonder vond was de herkenning die David gelijk had. Het gaat er uiteindelijk om dat andere ouders ook met hun kinderen gaan zitten, gaan lezen en er samen over door kunnen praten."
Kindercardioloog Martijn Slieker van het WKZ nam het prentenboek vandaag ook in ontvangst. Hij vindt het goed dat er aandacht is voor aangeboren hartafwijkingen: "In Nederland is er iedere dag wel een kind dat met een ernstige aangeboren hartafwijking geboren wordt. Bij een aangeboren hartafwijking is er een foutje gemaakt bij de aanleg van het hart tijdens de zwangerschap. Dat is soms mild, maar het kan dus ook heel ernstig zijn. Zo moeten sommige kinderen een aantal dagen of weken na de geboorte al een openhartoperatie ondergaan."

Ongeveer 1 op de 100 baby's heeft een aangeboren hartafwijking. Een kwart van die gevallen heeft een operatie vóór het eerste levensjaar nodig. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis voert 110 tot 120 van dat soort operaties per jaar uit.

Naast de kinderen van het WKZ, is het de bedoeling dat alle gezinnen met een hartekindje het prentenboek krijgen in Nederland. Het WKZ begint daar als eerst mee door het boek mee te geven zodra een kind de diagnose krijgt.