Het Nederlands Filmfestival van start: dit kun je verwachten

© RTV Utrecht
Utrecht - Vanaf vandaag is Utrecht tien dagen lang het toneel van het Nederlands Filmfestival (NFF). De komende dagen zullen tientallen films in première gaan en wordt meerdere keren de rode loper uitgerold voor filmsterren en filmmakers.
Het gaat inmiddels om de 42e keer dat het Nederlands Filmfestival wordt georganiseerd. Bezoekers kunnen kiezen uit een bonte verzameling van films die voor het eerst publiekelijk worden vertoond.

Rouw

De eerste rode loper wordt uitgerold voor de makers van de openingsfilm Zee van Tijd. Deze film vertelt het verhaal van het jonge onbezorgde koppel Lucas en Johanna, die op hun zeiltocht over de Atlantische oceaan hun 5-jarige zoontje Kai verliezen. De twee raken elkaar tijdens het rouwproces kwijt, maar ontmoeten elkaar 40 jaar later weer.
Daarnaast gaat in Utrecht Narcosis in première, een film over een familie die volledig ontwricht raakt als de vader na een professionele duik niet meer boven komt. Ook in dit verhaal is rouw het thema, net als in de film Pink Moon. Deze film gaat over een jonge vrouw die zich voorbereidt op het aangekondigde overlijden van haar vader.

'Knor dé highlight van het NFF'

Een film waar de Utrechtse regisseur Jean van de Velde persoonlijk naar uitkijkt is Knor. Hij tipt de film als de highlight van het NFF. "Een fantastisch leuke film. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen", zegt de filmmaker. "Een kanshebber ook voor een Gouden Kalf."
Knor is de eerste lange stop motion film van Nederlandse bodem. De familiefilm gaat over een meisje dat een varkentje van haar opa cadeau krijgt. Hoewel haar ouders daar niet zo blij mee zijn, en zij liever een puppy wilde, is ze blij met haar kleine knorrende vriend. Wel is zijn functie als huisdier onzeker. Het varkentje moet namelijk slagen voor een puppycursus. Daarnaast lijkt het er sterk op dat opa toch hele andere plannen had met de big als hij fanatiek meedoet aan de Worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren.
Van de Velde is daarnaast ook zeer te spreken over de rest van het aanbod op het NFF. "Er zijn heel veel mooie films gemaakt dit jaar. Aan de ene kant snel gemaakte films, zoals de romcom (romantische comedy) Zwaar Verliefd. Aan de andere kant veel goed gelukte serieuze films, tegen art house aan, zoals Pink Moon en Narcosis. Wel valt het mij op dat ze heel luchtig gemaakt zijn óf heel heftig."
Wat de regisseur mist in het rijtje nieuwe films zijn de brede toegankelijke films. "Alles op Tafel is er zo een, maar verder zijn er weinig toegankelijke publieksfilms die niet tot de romcom behoren." Volgens de regisseur is dat genre verdwenen dit jaar. "Filmmakers zijn iets aan het verliezen. Of ze worden wat ouder", lacht Van de Velde.
De regisseur zal zelf spreken in een aantal talkshows en meetings. Films bezoeken zal hij in ieder geval niet op het filmfestival doen. "Ik heb ze allemaal al gezien, dus ik ga documentaires inhalen."
(Tekst gaat verder onder de video)
Regisseur Jean van de Velde over de films op het NFF

Gouden Kalveren

De komende anderhalve week kunnen bezoekers naar vele filmvertoningen en talkshows. Het filmfestival eindigt met het Gouden Kalveren Gala, dat op 30 september om 20.00 uur plaats zal vinden in de Utrechtse Stadsschouwburg. Tijdens deze prijsuitreiking maken genomineerden kans op een Gouden Kalf, de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse filmindustrie. De prijsuitreiking hiervan zal live te volgen zijn op RTV Utrecht of via de website rtvutrecht.nl.