Utrecht grijpt in na nieuw geweldsincident met veiligelanders: 'Landelijke coördinatie nodig'

Archieffoto van een arrestatie bij het bollendak.
Archieffoto van een arrestatie bij het bollendak. © Politie Utrecht Centrum (Instagram)
Utrecht - De maat is vol na een nieuw geweldsincident in Utrecht. In de strijd tegen agressie, criminaliteit en overlast bij het bollendak op het Stationsplein en andere plekken in stad worden op korte termijn meer veiligheidsmaatregelen genomen. Vooruitlopend daarop is het toezicht verscherpt. Ook willen gemeente, politie en justitie landelijke coördinatie bij het oplossen van de problemen, die vooral veroorzaakt worden door zogenoemde veiligelanders. Dat zijn asielzoekers die hier niet mogen blijven en van stad naar stad trekken. Inmiddels worden gesprekken gevoerd met het Rijk.
Gisteravond werd een 26-jarige man mishandeld bij het tunneltje op de Ganzenmarkt, een van de overlast-hotspots in Utrecht. De aangehouden verdachten zijn 18 en 16 jaar. Ze behoren tot de groep veiligelanders die het Stationsplein terroriseert en vaak bij het bollendak staat. Over het algemeen zijn dit jonge mannen die asiel hebben aangevraagd in Nederland terwijl ze heel weinig kans maken om hier te mogen blijven omdat hun land als veilig wordt beschouwd.
Ook andere groepen veroorzaken overlast op het Stationsplein. Gisteren berichtte RTV Utrecht nog over de hardnekkige problemen. Verschillende raadsleden kondigden aan dat ze meer maatregelen willen, zoals gebiedsverboden, preventief fouilleren en strenger handhaven op alcoholgebruik. Donderdag gaan ze het college hierover aan de tand voelen.

Statement driehoek

Vandaag is de zogenoemde driehoek - gemeente, politie en het Openbaar Ministerie - met een statement gekomen over de overlast. "De incidenten van afgelopen dagen rondom het bollendak en in de binnenstad staan niet op zichzelf, maar laten een zorgelijk patroon zien van overlast en geweld. Naar aanleiding hiervan is de driehoek bij elkaar gekomen om vervolgstappen te bespreken."
Het probleem van de overlast onder het bollendak is hardnekkig, stelt de driehoek. "Daarom blijft handhaving en samenwerking hard nodig. We zien ook dat deze groep, waarvan een deel bestaat uit ‘veiligelanders’, niet enkel in Utrecht opereert. Daarom is er ook landelijke coördinatie nodig en daarover zijn we in gesprek met het Rijk."
De afgelopen tijd zijn er al veel acties ondernomen, licht de driehoek toe. "Zo wordt in het stationsgebied gesurveilleerd door politie, boa’s van gemeente, NS en Qbuzz en de particuliere beveiligers van Trigion in Hoog Catharijne. Naast deze dagelijkse surveillance worden er door de genoemde partners maandelijks een grootschalige actie gehouden. Een van de aanvullende maatregelen die de gemeente per direct neemt is het verdergaand intensiveren van het zichtbare toezicht. De driehoek kondigt op korte termijn ook nog verdere aanvullende maatregelen aan."

Ganzenmarkt

De politie doet onderzoek naar de exacte aanleiding van de mishandeling op de Ganzenmarkt. Daarnaast wordt nog gekeken of ook anderen een rol hebben gespeeld bij het geweld. De politie zoekt getuigen en camerabeelden van het incident. Het slachtoffer van de mishandeling is gisteravond voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.