Kliko straks niet meer voor eigen deur: duizenden nieuwe verzamelplekken in Utrecht

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Utrecht start dit jaar met het aanleggen van achtduizend verzamelplekken voor kliko's. Bewoners die de afvalbakken nu nog voor eigen deur neerzetten moeten daardoor iets verder lopen, maar vrijwel nooit verder dan vijftig meter. Dankzij de nieuwe verzamelplekken hoeft de vuilniswagen minder vaak te stoppen en zien de straten er netter uit, laat de gemeente weten.
Het werk van vuilnismannen- en vrouwen moet door deze nieuwe methode makkelijker en sneller worden. Doordat de wagens niet meer in alle (kleine) straten hoeven te stoppen is dit volgens de gemeente ook beter voor het milieu én prettiger voor omwonenden en verkeersdeelnemers.
Op de dag dat gft-afval, papier en karton wordt opgehaald kunnen bewoners de kliko op de verzamelplek aanbieden. Op dit moment zetten mensen deze nog voor de deur neer. De verzamelplekken zijn te herkennen aan een tegel met een afbeelding van een kliko.

Planning

In Leidsche Rijn en Tuindorp is er al een aantal verzamelplekken te vinden. Deze maand is de wijk Noordwest aan de beurt. Daarna volgen West, Vleuten-De Meer en Oost. Volgend jaar komen er ook verzamelplekken in Wittevrouwen, de Vogelenbuurt, Hoograven, Kanaleneiland, Dichterswijk, Rivierenwijk, Overvecht en Lunetten.
De aanleg van de verzamelplekken is onderdeel van 'Het Nieuwe inzamelen.' Met dit nieuwe systeem, dat in bijna heel de stad is ingevoerd, kunnen mensen hun restafval kwijt in ondergrondse containers. GFT-afval, papier en karton worden zoveel mogelijk gescheiden aan huis opgehaald. Het nieuwe inzamelen draagt bij aan de ambitie van Utrecht om in 2050 volledig circulair te zijn.