Advocaat Ridouan T. eist vrijspraak vanwege 'eenzijdig scenario' en 'ongerechtvaardigd' verkregen telefoondata

Inez Weski, de advocaat van Ridouan T.
Inez Weski, de advocaat van Ridouan T. © ANP
Utrecht - De advocaten van de vermeende topcrimineel Ridouan T. vinden dat het OM hun cliënt nooit had mogen vervolgen. Daarom zou hij vrijgesproken moeten worden.
De in Vianen geboren T. is hoofdverdachte in het omvangrijke Marengo-proces. Het Openbaar Ministerie ziet hem als leider van een criminele organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor een reeks moorden en moordpogingen.
Zijn advocaat Inez Weski zei vanochtend in de rechtbank: "Het OM vraagt de rechtbank een levenslange gevangenisstraf op te leggen op basis van een eenzijdig, eigen scenario en het plakken van enkele flarden tekst". T. (44) was zelf niet aanwezig op de zitting.

'Telefoondata niet gerechtvaardigd verkregen'

Het bewijs tegen hem bestaat volgens het OM voor een groot deel uit gekraakte berichten van cryptotelefoons, waarin onder meer over verschillende moorden werd gesproken. Advocaat Weski vindt dat justitie deze data op onjuiste wijze heeft verkregen, namelijk door een enorme bulk aan data te onderscheppen - ook van mensen die niets met deze strafzaak te maken hebben. "Dit dusdanig ingrijpende karakter is niet gerechtvaardigd en onevenredig."
Tegen T. en vier vermoedelijke handlangers is eind juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook de broers Mario R. en Mao R. - eveneens cliënten van Weski - hoorden de langst mogelijke straf eisen.

Moordzaken in Utrecht en IJsselstein

Marengo draait onder meer om zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Aan de zaak worden enkele Utrechtse liquidaties gelinkt, zoals die van Samir Erraghib in 2016 in IJsselstein en die van Ranko Scekic in datzelfde jaar in de Utrechtse wijk Overvecht. Ook de zogenoemde 'vergismoord' op Hakim Changachi in 2017 in Overvecht zou volgens het Openbaar Ministerie het werk zijn van de bende van T..
Terwijl het Marengo-proces liep werd de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Die zaken worden apart en dus niet tijdens Marengo behandeld.