Warme kleding voor kinderen, isoleren en thermostaten omlaag: zo pakt Utrecht de energiecrisis aan

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht komt met een pakket maatregelen om inwoners door de energie- en inflatiecrisis te loodsen. Een greep uit de plannen: cafés moeten minder terrasverwarmers gebruiken, de thermostaat op het stadskantoor gaat omlaag en arme kinderen krijgen warme winterkleding.
"We laten in Utrecht niemand in de kou staan", schrijven wethouders Lot van Hooijdonk en Linda Voortman in een brief aan de gemeenteraad. "We maken ons grote zorgen. De gierende inflatiecijfers schetsen een zwart scenario voor dit najaar."
Het stadsbestuur zegt de crises niet volledig op te kunnen lossen, maar wil dat inwoners en ondernemers er alles aan doen om een steentje bij te dragen. Zo worden cafés aangespoord om alternatieven te bedenken voor energieslurpende terrasverwarmers. Ook moedigt de gemeente winkeliers aan reclameverlichting uit te zetten en de voordeur dicht te doen om warmte binnen te houden.
We maken ons grote zorgen. De gierende inflatiecijfers schetsen een zwart scenario voor dit najaar.
Wethouders Van Hooijdonk en Voortman
Verder wil het stadsbestuur de muren en vloeren isoleren van driehonderd huizen in de wijken Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven en Zuilen. Het gaat om koopwoningen van mensen met een minimuminkomen.

Ambtenaren moeten zich warm aankleden

De gemeente doet zelf ook een duit in het zakje: op alle gemeentelijke panden zoals het stadskantoor en de wijkbureaus gaat de thermostaat de komende tijd omlaag.
Tot slot wil de gemeente ook inzetten op een 'stevige communicatiecampagne', in meerdere talen, om inwoners te attenderen op (subsidie)mogelijkheden om energie te besparen. Een daarvan is een zogenoemde energiebox. Mensen die zo'n box aanschaffen krijgen een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten. Er komt ook een energiebox speciaal voor studenten.

Ook maatregelen tegen armoede

Naast de energiemaatregelen heeft de gemeente ook plannen om de verwachte inflatie van 10 procent het hoofd te bieden. Een daarvan is om de bijzondere bijstand te verruimen voor mensen die niet voldoende hebben aan hun energietoeslag. Bovendien krijgen mensen die nog recht hadden op de energievergoeding die versneld uitbetaald.
Verder willen wethouders Van Hooijdonk en Voortman ervoor zorgen dat alle Utrechtse kinderen komende winter voldoende warme kleding hebben. Als hun ouders dat niet kunnen betalen, kunnen ze via Stichting Leergeld aanspraak maken op een kledingpas.

'Armoede-schaamte wegnemen'

Tot slot hoopt de gemeente bestaande armoederegelingen beter onder de aandacht te brengen. "Zo willen we schaamte wegnemen, drempels verlagen en grotere problemen voorkomen." Het stadsbestuur gaat in gesprek met organisaties zoals de voedselbank en buurtteams om te kijken welke rol zij kunnen spelen.
Ondanks alle maatregelen vrezen de wethouders dat veel Utrechters in serieuze problemen gaan komen. De vrees is dat zij hun energierekening en de boodschappen straks niet meer kunnen betalen. "Voor één op de zeven huishoudens dreigt een afsluiting van de energie. Dit gaat niet alleen om inwoners met een uitkering. Ook steeds meer mensen met middeninkomens en voltijdsbanen kunnen hun vaste lasten niet meer betalen."
Naast de nu aangekondigde maatregelen, gaat de gemeente daarom ook bekijken wat er verder nog gedaan kan worden om mensen te helpen. "We houden er rekening mee dat we schrijnende gevallen gaan tegenkomen die we niet kunnen voorkomen."