Inkomensnorm voor hulp van voedselbank mogelijk verhoogd: ‘Prijsstijgingen komen bij veel mensen hard binnen’

© RTV Utrecht
Utrecht - De koopkracht van Nederlanders daalt fors en de armoede neemt toe. Hierdoor wordt het bij de voedselbanken steeds drukker, en kloppen er zelfs tweeverdieners of mensen met een eigen huis aan. De voedselbank gaat hierom waarschijnlijk het bedrag verhogen dat mensen mogen verdienen voordat ze kunnen aankloppen voor hulp, weet Nico Jongerius, voorzitter van de voedselbank in het Utrechtse Overvecht.
"Voor arme mensen komen de prijsverhogingen veel harder binnen dan voor rijke mensen. Daarom wordt komende zaterdag tijdens een landelijke vergadering van de voedselbank gekeken of de inkomensnorm omhoog kan. Nu kun je bij de voedselbank terecht als je 250 euro leefgeld per maand hebt. Dat is het bedrag dat je overhoudt nadat alle andere kosten eraf zijn gegaan. Dat gaat waarschijnlijk naar 300 euro."
Jongerius merkt dat het in de voedselbank in Overvecht de laatste tijd stukken drukker is. "We hebben haast te weinig capaciteit om mensen te helpen, tenzij we een uitbreiding krijgen."

Autonomie

De voedselbank in Overvecht heeft een puntensysteem ingevoerd zodat mensen kunnen pakken wat ze zelf nodig hebben en lusten. "We willen mensen autonomie geven. Het kan zijn dat je geen pasta wil, maar wat anders. Of je een bepaalde saus niet lust. Zo kun je zelf kiezen. Het aantal punten krijg je op basis van de gezinsgrootte", aldus Jongerius.
Bij winkelcentrum De Gaard is op 24 september een inzamelingsactie voor de voedselbank. "Dus als mensen die dag daar boodschappen doen en een pakje rijst kunnen missen is dat heel welkom."