OM: inbrekers roofden opslagboxen leeg en ramden politiewagen tijdens dollemansrit door Utrecht

Vluchtauto klemgereden in Zuilen
Vluchtauto klemgereden in Zuilen © Ömer Arisoy
Utrecht - Twee inbrekers die eind vorig jaar na een wilde achtervolging door de stad Utrecht door de politie werden klemgereden, hebben de weken ervoor in verschillende steden opslagboxen opengebroken. Bij de inbraken werd voor tienduizenden euro's aan spullen buitgemaakt. Daarnaast werd er flink wat schade aangericht. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de 33-jarige bestuurder uit Utrecht en zijn 36-jarige bijrijder uit Maarssen.
Volgens de officier van justitie is het woord 'dollemansrit' nog zachtjes uitgedrukt voor het gigantisch gevaarlijke rijgedrag van de bestuurder. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt krijgt hij 35 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Na het uitzitten van zijn straf zou hij 2 jaar lang niet mogen rijden.
Voor de andere inbreker eist het OM 13 maanden cel. Volgens de officier hebben de twee, die familie van elkaar zijn, een slechte invloed op elkaar en zou de rechtbank hen ook nog een contactverbod moeten opleggen. Aan een van de gedupeerden zouden zij ruim 40.000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Politiewagen geramd

De mannen uit Utrecht en Maarssen hadden vlak voor de politie de achtervolging inzette uit een Utrechtse opslagbox 1800 blikjes van de energiedrank Red Bull gestolen. Met snelheden tot 100 kilometer per uur scheurden ze in hun gehuurde auto door de stad. Verschillende keren ging het tegen het verkeer in en over fietspaden, twee keer rakelings langs fietsers.
Op een rotonde tussen de Brailledreef en de Einsteindreef botsten ze tegen een politiewagen die hen met zwaailichten opwachtte. Daarna ging het verder via de Biltstraat en Voorstraat, waar een man net van zijn scooter kon afspringen voor de auto er overheen reed. Uiteindelijk werden de inbrekers door meerdere politiewagens klemgereden op het Muiderslotplantsoen in Zuilen.

Niet echt gevaarlijk

De bestuurder ontkende dat hij de politieauto had aangereden, volgens hem was het juist andersom. De Utrechter noemde zijn dollemansrit een hele domme impulsactie. Hij had nog een openstaande celstraf van drie maanden en dat kwam heel ongelukkig, verklaarde hij. "De capriolen die ik heb uitgehaald konden in mijn ogen. Ik heb wel verkeersregels overtreden, maar echt gevaarlijk werd het niet", vond hij.
Omdat hij schoon schip wil maken bekende de Utrechter alle inbraken waarvan hij wordt verdacht. Hij pleegde die vorig jaar met zijn medeverdachte, soms was er een derde man bij. In opslagboxen in Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn, Gorinchem en Utrecht huurden ze zelf een box onder een valse naam, zodat ze toegang hadden tot het afgesloten terrein van de verhuurders. Daar werden dan meerdere boxen opengebroken.

Jassen en koekjes

De spullen die werden buitgemaakt lopen nogal uiteen. Uit een opslagruimte werden zeker tachtig kostbare jassen van een nog te starten kledingzaak gestolen. Uit een andere box werden laptops, mobieltjes en gereedschap meegenomen. Ook werd een box vol supermarktproducten als koekjes, chocola en snacks geplunderd.
De bestuurder van de vluchtauto bekende ook nog de diefstal van 1700 euro uit een gokhal in Utrecht. Terwijl de kassier even niet oplette deed hij een greep uit de kas. De auto waarin ze reden, hadden ze van een nietsvermoedende dame gehuurd via SnappCar. De valse kentekenplaten op de auto hadden ze samen gestolen van een op straat geparkeerde auto in Lombok.

Erbij lappen

De andere verdachte zegt dat hij aan slechts twee van de inbraken heeft meegedaan. Bij de andere inbraken zou hij slechts zijdelings of helemaal niet betrokken zijn geweest. Maar de officier van justitie gelooft daar niets van. Hij is een bekende van de politie en agenten hebben hem herkend op bewakingsbeelden van de inbraken. Bovendien zegt zijn medeverdachte dat hij overal bij was.
De advocaten van de twee mannen vinden de strafeisen van het OM veel te hoog. Volgens de advocaat van de bestuurder kan niet bewezen worden dat zijn cliënt de politiewagen in Overvecht ramde. Ook zouden de agenten bij de botsing nooit gevaar hebben gelopen om ernstig gewond te raken. De bekentenis van de bestuurder zou verder met een lagere straf beloond moeten worden.
De advocaat van de man uit Maarssen vindt dat de inbraken die haar cliënt stellig ontkent niet bewezen zijn. De medeverdachte, die familie is van de verdachte, zou hem er vanwege een familiekwestie bij hebben willen lappen.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op dinsdag 27 september uitspraak.