In deze nieuwe Utrechtse appartementen wonen leraren, agenten en verpleegkundigen met voorrang

© Mitros
Utrecht - In Utrecht is een bijzonder wooncomplex opgeleverd: De Generaal. Mensen met een vitaal beroep, zoals leraren, agenten en verpleegkundigen, hebben voorrang gekregen bij de toewijzing van de appartementen bij de Jaarbeurs. Andere woningen in het complex zijn bestemd voor mensen die begeleid wonen. Een goede buur zijn voor elkaar staat centraal.
"Verplegend personeel, leraren, politieagenten: het zijn allemaal vitale beroepen die de stad Utrecht hard nodig heeft. Deze doelgroep kreeg daarom een streepje voor", zegt Iris Sophie Rook, projectleider woonconcepten bij woningcorporatie Mitros. "Daarnaast zijn er de reguliere huurders en mensen die willen uitstromen uit de zorg. Zij worden begeleid naar zelfstandigheid, onder begeleiding van Timon en Leger des Heils. Alle bewoners samen vormen een woonvereniging waarbij ontmoeting wordt ondersteund door een community coach. Dit is nou wat wij verstaan onder het ambacht van de volkshuisvesting.”
Wendela Wolbert is leerkracht in Vleuten. Ze is een van de huurders die voorrang kregen. "Ik ben heel blij, ik had me niets beters kunnen wensen", vertelt ze bij Mitros. "Ik hoop dat er heel veel leuks gaat komen in de wijk om met de buren wat te ondernemen. Het is sowieso al mooi met het kanaal, maar ik hoop dat er nog een barretje of café komt waar je koffie kan drinken. En veel groen natuurlijk."
© Mitros
De Generaal bestaat uit 64 tweekamerappartementen en 16 driekamerappartementen. De huurprijs ligt tussen de 633 en 763,47 euro per maand. Mitros zegt bij de ontwikkeling van dit concept gebruik te hebben gemaakt van de bestaande voorrangsregeling voor vitale beroepen. "Aan deze regeling hebben we dan ook niks veranderd. Wat wij nu doen is de regeling verspreiden en daarbij woningen beschikbaar stellen voor deze regeling."
Bestuurder Hannie Olij van Timon is dankbaar voor de mogelijkheden die De Generaal biedt, ook voor een aantal jongvolwassenen die vanuit de organisatie op weg wordt geholpen naar zelfstandigheid. “De Generaal biedt hen een prettige, veilige omgeving waar ze zich verder kunnen ontwikkelen naar zelfstandigheid. Het concept waarbij ontmoeting met andere bewoners wordt gestimuleerd, sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Timon.
Het Leger des Heils plaatst in De Generaal mensen vanuit kamertrainingscentrum ‘Enkeltje Zelfstandig’ en de laagdrempelige 24-uursopvang. Deze bewoners stromen door naar een zelfstandige woonruimte in De Generaal. Het is voor hen een belangrijke stap in het herstel van het gewone leven.

Makkelijker voorrang

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarmee het voor gemeenten makkelijker wordt om eigen inwoners die een huis willen huren of kopen in hun eigen gemeente voorrang te geven. Ook moet het makkelijker worden om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren en verpleegkundigen.
Voorheen was het al mogelijk om 50 procent van de beschikbare huurwoningen toe te wijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Maximaal 25 procent daarvan mag op dit moment worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. In de nieuwe situatie mogen gemeenten voor die volledige 50 procent bepalen hoe zij de ruimte verdelen onder de mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding. Gemeenten mogen zelf ook bepalen wat volgens hen cruciale beroepen zijn.
Met de wijziging van de wet wil het ministerie onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte tegengaan. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen, treedt de wet op 1 januari of 1 juli 2023 in werking.