Politiek wil oplossing voor Utrechts oud papierbedrijf

De gemeente Utrecht is de grootste leverancier van oud papier
De gemeente Utrecht is de grootste leverancier van oud papier © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad wil dat het college zich inspant om oud papierbedrijf PRU voor de stad te behouden. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs de belangrijkste fracties in de stad. Het bedrijf zit op de Groenewoudsedijk, maar moet eind dit jaar plaatsmaken voor woningbouw. Een nieuwe locatie is er nog niet.
PRU/MRU scheidt oud papier en oude metalen. Die worden daarna in andere fabrieken gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Het bedrijf is uniek in de stad Utrecht. De belangrijkste leverancier van oud papier is de gemeente Utrecht. Als het bedrijf weg moet uit de stad zullen vrachtwagens veel verder moeten gaan rijden, wat duur is en slecht voor het milieu. Volgens het bedrijf doet de gemeente onvoldoende haar best om een nieuwe locatie te vinden.
D66 raadslid Joost Vasters benadrukt dat de gemeente in principe niet verantwoordelijk is voor de huisvesting van het bedrijf. “Dit speelt al heel lang, maar het is niet zo dat de gemeente iets fout heeft gedaan, want er was een tienjarig contract, dus ze wisten al lang dat ze eruit moesten.” D66 erkent wel het belang van dit bedrijf voor de gemeente. “Gezien dit belang willen we het college wel vragen om een uiterste poging te doen om een nieuwe locatie te vinden.”

Bedrijventerrein Strijkviertel

Het bedrijf wil graag naar een nieuw bedrijventerrein bij Strijkviertel. Dat wordt speciaal ingericht voor circulaire bedrijven. Een recyclingbedrijf als PRU/MRU valt onder die categorie, maar toch wil de gemeente daar geen plek voor ze inrichten. De gemeente wil op het terrein vooral bedrijven die relatief veel werknemers in dienst hebben en dat is niet het geval bij PRU/MRU.
Student & Starter denkt dat het slecht is als PRU/MRU geen nieuwe plek krijgt. “We hebben als stad hoge ambities gesteld wat betreft duurzaamheid en circulaire economie. Het is ook belangrijk dat we deze ambities uit kunnen voeren en daar hoort ruimte voor PRU/MRU natuurlijk bij”, zegt Annemarijn Oudejans. “Als het grootste papierverwerkingsbedrijf weggaat, zitten wij met onze handen in het haar.”
De VVD is niet mild voor het college, de oppositiepartij vindt wel dat het college steken heeft laten vallen. “Ik vind het belachelijk. Het was gewoon één-plus-één-is-twee geweest als het college had gezorgd dat er op Strijkviertel voor hen een plek gereserveerd was”, zegt raadslid Gertjan te Hoonte. “Het had geregeld kunnen worden binnen het bestemmingsplan en daar was niemand binnen de raad over gevallen, denk ik. Dat is dus een gemiste kans.”
Als een stad als Utrecht die zich zo circulair wil voordoen, niet in staat is om een plek te realiseren waar een bedrijf dat zorgt voor het recyclen van papier, wie houden we dan voor de gek met zijn allen?
Gertjan te Hoonte (VVD)
Coalitiepartij GroenLinks is tegen een verhuizing naar Strijkviertel en ziet andere problemen dan het aantal werknemers bij PRU/MRU. "Recycling is belangrijk, maar veiligheid en leefbaarheid ook. Wij maken ons zorgen over de milieu-impact van dit bedrijf, die de kwaliteit van leven in de woonwijk ernaast kan beïnvloeden”, zegt raadslid Maartje Vermeulen.
Daar is de oppositie het dan weer niet meer eens. “Het is bizar dat de gemeente ze tot nu toe niet pro-actiever helpt met het vinden van een alternatieve locatie”, meent de fractievoorzitter van het CDA, Jantine Zwinkels. “Het is een mooi bedrijf dat al jaren aan duurzaamheid werkt in Utrecht, door het scheiden van afval en recycling.”

Lage Weide

Vriend en vijand in de raad zijn het erover eens dat het college beter zijn best moet doen om een plekje te vinden voor het bedrijf, zoals collegepartij PvdA. “Een mooi, circulair bedrijf dat voor veel directe en indirecte werkgelegenheid zorgt”, meent Rick van der Zweth. Hij vindt het wel begrijpelijk dat het bedrijf weg moet van de huidige plek. “Maar het zou wel heel mooi zijn als ze een nieuwe plek in of rondom de stad zouden vinden. Dan denk ik vooral aan Lage Weide.”
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
D66 kijkt verder dan de gemeentegrenzen, wat die partij betreft hoeft PRU/MRU niet per se naar Strijkviertel. “Wat mij betreft mag het ook buiten de gemeente. Maar te ver buiten de gemeente gaat niet helpen omdat je dan een hoop extra verkeers- en vervoersbewegingen hebt door al die vrachtwagens met oud papier. Maar Nieuwegein en Stichtse Vecht zou wel kunnen”, meent raadslid Vasters.
Ook GroenLinks wil het bedrijf graag behouden voor de regio, maar ook deze partij is niet gebonden aan gemeentegrenzen. “Wij stellen dus voor dat er samen met de regio gekeken wordt naar een goede locatie waar dit bedrijf haar werkzaamheden voort kan zetten. Ook willen we de wethouder vragen om nog eens goed te kijken of er mogelijkheden zijn op Lage Weide", zegt raadslid Vermeulen.
Zowel de VVD als het CDA zien wel een plek voor het bedrijf op Strijkviertel. VVD-er Ten Hoonte maakt zich zelfs boos: “Als een stad als Utrecht die zich zo circulair wil voordoen, niet in staat is om een plek te realiseren waar een bedrijf dat zorgt voor het recyclen van papier, wie houden we dan voor de gek met zijn allen?”
Het recyclingbedrijf PRU/MRU vreest teloorgang van de papierinzameling in Utrecht als ze moeten vertrekken uit de stad:
Papierfabriek moet wijken voor woningbouw