Na twee jaar corona weer een Nederlands Theatersport Toernooi: 'Het is niet gelikt'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Het bruist in het Huis Utrecht. Buiten staan mensen over hun buiken te wrijven, binnen maakt een groepje acteurs oergeluiden en even verderop doet iemand alsof hij een Hawaï-shirt is. Het Nederlands Theatersport Toernooi is - na twee stille coronajaren - weer helemaal terug.
Aan het toernooi doen dit jaar 32 teams mee, uit Nederland, België en Luxemburg. "Wij moeten zo tegen de Belgen, die zijn goed", zegt Antal Crielaard. Hij staat in de gang met zijn theatergroep Aram oergeluiden te maken. "Dit is de warming-up!", roepen de acteurs.
Renka van Esch doet al sinds 2007 aan theatersport en legt uit hoe ze zich voorbereiden. "Af en toe zit je heel erg in je hoofd en dan is het fijn om wat oerinstinctgeluiden te maken om even in het lichaam te komen." Crielaard vult aan: "Als we dingen raar gaan vinden, kunnen we ons niet meer uiten. Dus 'raar' bestaat niet bij improvisatietheater."
Theatergroep Aram bezig met de voorbereiding
Theatergroep Aram bezig met de voorbereiding © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Bij de theatersport moet je goed kunnen improviseren. De acteurs vragen het publiek mee te denken. Zo vraagt een theatermaker in de grote zaal om een handeling. Het publiek komt met 'IKEA-meubelen in elkaar zetten'. Dat bevalt de acteur en zijn groep begint met improviseren.
Je als theatergroep even terugtrekken om een verhaal te bedenken, is er dan niet bij. Meteen aan de slag, dát is de bedoeling. Als de tijd van de eerste groep om is, is de tegenstander aan de beurt. Die krijgt weer een ander woord om mee te spelen. Aan de zijkant van het toneel zit de jury die de tijd in de gaten houdt en vervolgens punten geeft.

Ontmoeten

Bas Heijkamp zit in de organisatie van het toernooi. "Bij elke wedstrijd tussen twee teams zitten drie juryleden. Eentje let op de inhoud van het verhaal, de ander let op het amusement en de derde houdt de techniek in de gaten." Dit jaar is het toernooi wat kleiner dan voorgaande edities, maar liefst dertien teams minder. "Zo hebben we meer focus op het ontmoeten van elkaar in plaats van de drukte."
De wedstrijd kan beginnen in een van de kleine zalen
De wedstrijd kan beginnen in een van de kleine zalen © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Tijdens de voorstellingen blijft het in de hal wél druk. Acteurs en publiek lopen door elkaar. Een vrouw komt net het pand binnen om te kijken naar welke zaal ze moet. "Ik vind theatersport zo leuk, omdat je met niets begint en met z'n allen iets heel moois maakt. Het is ook mooi als het niet gaat zoals je zou willen. Het is niet gelikt, niet vooraf bedacht. Dat maakt het juist zo mooi."

Met elkaar

Terwijl in de zalen de strijd tussen verschillende theatergroepen doorgaat, wordt op de gang geoefend door een groep acteurs uit Zeist. "Ik ben een hoepel en ik ben een meisje dat daarbij past", klinkt het. Het groepje, dat 'Tot Slot' heet, is aan het uitbeelden. "Met z'n drieën elkaar aanvullen, dát is waar het om gaat", aldus een acteur. "Je staat niet alleen op het podium, maar met elkaar en als je elkaar nodig hebt, vul je elkaar aan."